nieuws

Winst Sligro daalt met € 7,7 miljoen

Horeca

Sligro heeft vorig jaar een lagere nettowinst behaald. Het resultaat was wel licht boven de verwachting van analisten. De nettowinst daalde van 58,6 miljoen naar 50,9 miljoen euro, aldus de levensmiddelengroothandel uit Veghel donderdag.

Winst Sligro daalt met € 7,7 miljoen

Analisten hadden op een nettowinst van ruim 47 miljoen euro gerekend. Sligro handhaaft het dividend op 1 euro per aandeel. Het bedrijf geeft geen concrete prognose voor dit jaar. Begin deze maand maakte Sligro over het afgelopen jaar een tegenvallende omzet bekend. De onderneming, die anderhalf jaar geleden voedingsgroothandel Ven kocht, zag de opbrengsten stijgen van 1,44 miljard euro naar 1,55 miljard. Analisten hadden gemiddeld op 1,6 miljard euro gerekend.

Sligro verloor in de eerste helft van 2005 een grote klant. Verder heeft het bedrijf veel last van prijsdruk bij zijn beide activiteiten (foodservice en foodretail). Ook viel het zomerweer tegen, waardoor Sligro omzet misliep. Grootste tegenvaller in het afgelopen jaar was de integratie van Ven. Sligro versnelde het invoegen van de voedingsgroothandel, waardoor de kosten stegen en er omzet bij Ven verloren ging.

Nu de integratie van Ven is afgerond is Sligro wat positiever over de foodserviceactiviteiten, de levering van levensmiddelen aan onder meer horeca en ziekenhuizen. Deze activiteiten nemen ruim tweederde van de omzet voor hun rekening. ‘We zien de omzet aantrekken en de kosten, die we hebben moeten maken voor Ven, afnemen’, lichtte financieel directeur Huub van Rozendaal toe.

Over de foodretailtak is het bedrijf, wegens de supermaktoorlog, minder positief. ‘We hebben vorige week nog een ronde prijsverlagingen gezien. Op korte termijn zien we geen verbetering’, aldus Van Rozendaal.

Reageer op dit artikel