nieuws

Xpert Plaza 2012: Van culinaire campagne tot ‘ren je rot

Horeca

Tijdens XpertPlaza 2012 bieden negen (branche)organisaties een dynamische en inspirerende ontmoetingsplek voor ondernemers, managers en medewerkers. Het plein met acht informatiekiosken, wedstrijdkeukens en een juryrestaurant krijgt nog meer sfeer en uitstraling.

Xpert Plaza 2012: Van culinaire campagne tot ‘ren je rot

Kennis, innovatie, inspiratie en vakmanschap. Daar draait het om op XpertPlaza. In een Amsterdamse setting presenteren zich de deelnemers: bedrijfschap Horeca en Catering, Koninklijke Horeca Nederland, SVH, Kenwerk, Koksgilde & Gastvrijheidsgilde, FNV Horeca, Stichting Voorlichting Leerlingen en Pensioenfonds Horeca & Catering. Horecava is eveneens partner in het project. In de kiosken en op het centrale terras geven deelnemers informatie over innovaties, opleidingen, handige tools voor ondernemers en medewerkers, wedstrijden en nieuwe initiatieven.

Op het centrale podium vindt minimaal driemaal per dag een evenement plaats, bedoeld om ondernemers, directies, medewerkers en studenten te inspireren. Prominenten, talenten en experts uit de horeca maken hier hun opwachting. Zo is er het praktijkproject Gastvrijheid Loont, de lancering van de culinaire campagne ‘Tafelen in Nederland – Lekker Duurzaam’, de bekendmaking van de HorecaHeld 2012 en het studentenevent Ren je Rot. Elke dag wordt afgesloten met de prijsuitreiking van de vakwedstrijden van het NK Horeca.

Nationaal Kampioenschap Horeca: nu ook Zilveren Koksmuts

Tijdens de Nationale Kampioenschappen Horeca wordt voor het eerst zowel een Gouden Koksmuts als een Zilveren Koksmuts uitgereikt. De Gouden Koksmuts is, zoals de laatste jaren, voor de beste chefkok (wedstrijd op maandag). De Zilveren Koksmuts gaat naar het beste culinaire talent: de winnaar van het NK voor Jonge Koks tot 25 jaar, op woensdag. Organisator het Koksgilde wil hiermee het belang van de wedstrijd benadrukken. De prestigieuze wedstrijd voor chefkoks kende al in 1960 z’n eerste editie, de winnaar ontving jarenlang de Zilveren Koksmuts. Na een pauze keerde de wedstrijd in 2006 terug onder de naam Gouden Koksmuts.

Het is een van de wedstrijden die plaats vindt onder de noemer NK Horeca. Het Gastvrijheidsgilde neemt vier wedstrijden voor haar rekening: Gouden Gastvrijheidsaward, Meest Gastvrije Kastelein, Meest Gastvrije Gastheer/Gastvrouw en NK Receptionisten. Het Koksgilde organiseert er drie, naast de genoemde twee ook NK Leermeester-Leerling.

De Stichting Lekkerste Wedstrijden organiseert traditiegetrouw de wedstrijden om het Lekkerste Broodje Horeca en Lekkerste Broodje Catering. De deelnemers presenteren hun broodje op het podium van XpertPlaza. Ook de competitie Lekker Anders, voor medewerkers met een beperking, staat weer op het programma. Vierde wedstrijd van de stichting is het Lekkerste Fastservicemenu.

SVH Meester Masterclass ‘No Waste’

Altijd al een masterclass willen volgen onder leiding van een SVH Meesterkok? Het is mogelijk op de Horecava! Tijdens de Horecava van 9 tot en met 12 januari organiseert SVH dagelijks één of meerdere masterclasses, waarbij het centrale thema ‘No Waste’ is.

SVH Meesterkoks zoals bijvoorbeeld Ron Blaauw (restaurant Ron Blaauw), Onno Kokmeijer (Ciel Blue in Hotel Okura), Lucas Rive (restaurant De Bokkedoorns) en Erik van Loo (restaurant Parkheuvel) delen hun vakkennis. Onder leiding van de SVH Meesters bereiden de deelnemers een gerecht op meesterlijk niveau waarbij deelnemers worden uitgedaagd om het gerecht van de SVH Meester zo dicht mogelijk te benaderen.

De Masterclasses vinden plaats in de demokeuken op het XpertPlaza in Hal 9. Kans maken op een plaats in de SVH Masterclass? Stuur een email naar info@svh.nl onder vermelding van ‘SVH Masterclass’. Voor data en tijden kijkt u op www.svh.nl.

XpertPlaza – podiumprogramma

Maandag 9 januari, 11.45-12.30 uur

Gastvrijheid loont – praktijkcase

Het Gastvrijheidsgilde laat aan de hand van een praktijkcase zien dat gastvrijheid loont. De case handelt over Landgoed Avegoor in Ellecom, een viersterrenhotel met drie restaurants, dat centraal staat in het boekje ‘Gastvrijheid loont’. Het programma begint met een filmpje, waarin directeur Madelinde Moesbergen van Avegoor vertelt wat de meerwaarde van gastvrijheid is voor haar bedrijf. Ook is er een interview met medewerkers en geeft TV-presentatrice Anita Witzier (op film of live) haar visie op de gastvrijheidssector, die ze een warm hart toedraagt. Tot slot is er een discussie met het publiek, op basis van voorvallen in de praktijk, die worden uitgebeeld door een acteur.

www.gastvrijheidsgilde.nl

Maandag 9 januari, 12.45-13.15 uur

Finale wedstrijd Gouden Gastvrijheidsaward

Drie finalisten nemen het tegen elkaar op in de finale om de Gouden Gastvrijheidsaward, voor het meest gastvrije horecabedrijf van Nederland. De kandidaatbedrijven zijn bezocht en daar worden korte filmpjes van vertoond. Op het podium verdedigen de ondernemers of directeuren zich voor een vakjury; met een korte presentatie en door het beantwoorden van vragen.

www.gastvrijheidsgilde.nl

Maandag 9 januari, 13.30-14.15 uur

Lancering campagne Tafelen in Nederland – Lekker Duurzaam

De Stichting Nederlandse Kookkunst lanceert op de Horecava de campagne ‘Tafelen in Nederland – Lekker duurzaam’. Met een feestelijke presentatie op XpertPlaza begint de inschrijving voor restaurants, eetcafés, lunchrooms en catering (bedrijven, zorg, onderwijs).

De campagne loopt vanaf april 2012 (startschot tijdens de Floriade) tot het einde van het jaar. De deelnemers verrassen hun gasten met smakelijke streekmenu’s, waarbij steeds andere provincies centraal staan. Winnende receptuur in het recent verschenen kookboek ‘De Nederlandse Kookkunst, een kostelijk verhaal’, dient als inspiratiebron. Onderdeel van de campagne zijn ook: wijnproeverijen, culinaire workshops, demonstraties, excursies.

www.denederlandsekookkunst.nl

Maandag 9 januari, 14.45-16.00 uur

Finale Lekkerste Broodje Horeca

De maximaal 20 finalisten van de wedstrijd Lekkerste Broodje Horeca presenteren hun broodjes op het podium van XpertPlaza, voor publiek en jury. De voorbereiding vindt plaats in de wedstrijdkeukens, het afbereiden op het podium. Iedere deelnemer bereidt vijf identieke warme of koude broodjes, waarvan één in duurzame meeneemverpakking wordt gepresenteerd. Gezonde ingrediënten verdienen de voorkeur. Steeds verschijnen vier finalisten tegelijk voor de jury. De deelnemers leveren ook een kostprijscalculatie en een berekening van de calorische waarde van het broodje in.

De top 3 ontvangt, naast beker en medaille, ook een culinaire ballonvaart met SVH Meesterkok Angelique Schmeinck.

www.wedstrijden.nl

Maandag 9 januari, 16.30 uur

Prijsuitreiking: Gouden Gastvrijheidsaward, Gouden Koksmuts, Lekkerste Broodje Horeca.

Dinsdag 10 januari, 12.45-13.15 uur

Finale wedstrijd Meest Gastvrije Kastelein

Drie finalisten nemen het tegen elkaar op in de finale om de titel Meest Gastvrije Kastelein van Nederland. De kandidaten zijn bezocht in hun café, club of discotheek en daar worden korte filmpjes van vertoond. Op het podium verdedigen de finalisten zich voor een vakjury; met een korte presentatie en door het beantwoorden van vragen.

www.gastvrijheidsgilde.nl

Dinsdag 10 januari, 14.45-16.00 uur

Finale Lekkerste Broodje Catering

De maximaal 20 finalisten van de wedstrijd Lekkerste Broodje Catering presenteren hun broodjes op het podium van XpertPlaza, voor publiek en jury. De voorbereiding vindt plaats in de wedstrijdkeukens, het afbereiden op het podium. Iedere deelnemer bereidt vijf identieke warme of koude broodjes, waarvan één in duurzame meeneemverpakking wordt gepresenteerd. Gezonde ingrediënten verdienen de voorkeur. Steeds verschijnen vier finalisten tegelijk voor de jury. De deelnemers leveren ook een kostprijscalculatie en een berekening van de calorische waarde van het broodje in. De top 3 ontvangt, naast beker en medaille, ook een culinaire ballonvaart met SVH Meesterkok Angelique Schmeink.

www.wedstrijden.nl

Dinsdag 10 januari, 16.30 uur

Prijsuitreiking: Meest Gastvrije Kastelein, Kookwedstrijd Leermeester-Leerling, Lekkerste Broodje Catering

Woensdag 11 januari, 11.45-12.30 uur

Huldiging HorecaHeld 2012

Wie volgt Job Vos op en wordt ‘HorecaHeld 2012’? De eigenaar van Voskookt in Nijmegen komt het op 11 januari zelf bekend maken. In 2011 werden zeven HorecaHelden benoemd: CaféHeld Mirjan Theuns van eetcafé De Tijd (Oisterwijk), LunchroomHeld Alex Schulp van Brasserie Zuidplein (Rotterdam), UWV Horecaheld Joyce Knubben van Brasserie Friends (Bunde), Tour Culinair HorecaHelden Niels en Floortje Mulder van Café Nielz (Almelo), FastserviceHeld Ronald Meijer van Pays de Mer (Terneuzen), HotelHeld Peter Mooijman van Des Indes (Den Haag) en de RestaurantHeld (wordt in november bekend). Vanaf december kan iedereen op www.horecahelden.nl stemmen op een van de kandidaten.

Een HorecaHeld is… iemand die zijn collega’s of medewerkers inspireert, verder brengt en daarmee voor de horeca kan behouden. Er zijn veel HorecaHelden. Velen van hen zijn anoniem. Vaak weten HorecaHelden niet eens dat ze bewonderaars hebben. Ze doen gewoon hun werk; elke dag opnieuw. De HorecaHelden maken deel uit van de campagne Groeien in de Horeca, die SVH uitvoert in opdracht van FNV Horeca, CNV, De Unie en Koninklijke Horeca Nederland. www.horecahelden.nl

Woensdag 11 januari, 12.45-13.15 uur

Finale wedstrijd Meest Gastvrije Gastheer/Gastvrouw

Drie finalisten nemen het tegen elkaar op in de finale van de wedstrijd Meest Gastvrije Gastheer/Gastvrouw van Nederland. De kandidaten zijn bezocht in hun bedrijf en daar worden korte filmpjes van vertoond. Op het podium verdedigen de finalisten zich voor een vakjury; met een korte presentatie en door het beantwoorden van vragen.

www.gastvrijheidsgilde.nl

Woensdag 11 januari, 13.45-14.10 uur

Presentatie wedstrijd Lekker Anders

Presentatie van de deelnemers aan de wedstrijd Lekker Anders voor horecamedewerkers met een beperking. Eveneens aandacht voor bedrijven die mensen met een beperking de kans geven om te werken in horeca of catering. In beide bedrijfstakken ontstaan steeds meer

van dergelijke initiatieven met een sociaal maatschappelijke achtergrond.

www.wedstrijden.nl

Woensdag 11 januari, 15.30-16.15 uur

Finale Bier & Gastronomie Award

Het Biergenootschap der Lage Landen reikt voor de vierde maal de Bier & Gastronomie Award uit. Tijdens de halve finale presenteerden tien deelnemers bier-spijscombinaties. De beste vijf werden door de jury bezocht. De top drie staat op het podium op XpertPlaza. Ze vertellen tijdens een levendig programma over hun passie voor bier en eten en laten het publiek proeven.

Diverse onderzoeken, zoals het Nationaal Bieronderzoek, tonen aan dat het drinken van bier bij de maaltijd toeneemt. De consument staat open voor nieuwe bierervaringen. Bier blijkt een ideale tafelpartner, dankzij het brede palet aan typische smaken, dat unieke combinaties mogelijk maakt. Steeds meer restaurants, brasseries en eetcafés promoten het drinken van bier bij de maaltijd.

De jury bestaat uit: Jan Laurijssen, Jack Verhoek, Thijs Thijssen, Sander van Werkhoven, Geert Braks (winnaar 2011) en Henri Reuchlin. Het Biergenootschap der Lage Landen, met leden uit de Nederlandse en Belgische Bierwereld, zet zich in voor de promotie van bier.

Woensdag 11 januari, 16.30 uur

Prijsuitreiking: Meest Gastvrije Gastheer/Gastvrouw, NK Jonge Koks tot 25 jaar, Lekker Anders.

Donderdag 12 januari, 11.45 uur-12.30 uur

Prijsuitreiking Leerbedrijf van het Jaar 2011 Horeca

Algemeen Directeur Alien Cnossen van Kenwerk maakt op donderdag 12 januari op feestelijke wijze de winnaar bekend van de verkiezing Leerbedrijf van het Jaar 2012. Traditiegetrouw is de muzikale presentatie in handen van Gregor Bak, bekend van tv-programma’s als Schoolstrijd, Zo Vader Zo Zoon, De Zingende Zaak en BovenGemiddeld. Gregor zingt de genomineerden toe en begeleidt zichzelf daarbij op piano. Begin december wordt bekend welke drie genomineerde leerbedrijven in de horeca kans maken om Sheraton Amsterdam Airport Hotel op te volgen dat in 2011 de titel behaalde.

Doel van de verkiezing is om het leren in de praktijk te stimuleren en de waarde van leerbedrijven voor de horeca te onderstrepen. De organisatie is in handen van Kenwerk, in opdracht van de sociale partners in de horeca.

www.kenwerk.nl

Donderdag 12 januari, 13.00-13.30 uur

Finale wedstrijd Meest Gastvrije Receptionist (m/v)

Drie finalisten nemen het tegen elkaar op in de finale om titel Meest Gastvrije Receptionist van Nederland. De kandidaten zijn bezocht in het hotel waar ze werken en daar worden korte filmpjes van vertoond. Op het podium verdedigen de finalisten zich voor een vakjury; met een korte presentatie en door het beantwoorden van vragen.

www.gastvrijheidsgilde.nl

Donderdag 12 januari, 14.30-15.15 uur

Studentenevent: Ren je Rot

Tijdens het studentenevent ‘Ren je Rot’ gaan leerlingen gastheer/-vrouw van diverse scholen met elkaar de competitie aan. Daarbij combineren ze snelheid met vakmanschap. Onder het oog van een vakjury moeten de deelnemers binnen een bepaalde tijd gerechten en drankjes uitserveren. Een bekende presentator praat het geheel met jeugdig enthousiasme aan elkaar. De beste teams strijden tegen elkaar in de finale. De vakjury kiest de winnaar, die een workshop gastheerschap wint voor zijn/haar school.

‘Ren je Rot’ is een initiatief van SVH, FNV Horeca en Stichting Voorlichting Leerlingen. www.svh.nl, www.fnvhoreca.nl, www.horecafe.nl

Donderdag 12 januari, 16.00 uur

Prijsuitreiking: NK Receptionisten, Lekkerste Fastservicemenu

XpertPlaza – wedstrijdkeukens

Maandag 9 januari, 11.00 uur

Gouden Koksmuts

Acht chefkoks strijden om het Nationaal Kampioenschap om de prestigieuze Gouden Koksmuts 2012, georganiseerd door het Koksgilde. De opdracht luidt: het à la minute bereiden van een amuse en een viergangenmenu voor vier personen op basis van uitsluitend verse ingrediënten, die de deelnemers zelf meebrengen. De amuse moet vegetarisch zijn en in het voorgerecht worden kalfsniertjes of -lever verwerkt en zwezerik. Het tussengerecht bevat Noordzeevis met schaal- en schelpdieren en het hoofdgerecht een rouleau van wild in een eigentijdse presentatie. Het dessert is en surprise van fruit met meringue.

www.koksgilde.nl

Dinsdag 10 januari, 11.00 uur

NK Leerling-leermeester

Tijdens dit nationaal kampioenschap komen acht teams van leerling & leermeester in actie. Ze bereiden een feestelijk menu voor vier personen, deels met convenience producten. Het gaat om een amuse met langoustines, een trio van verse zalm op Hollandse wijze, roségebraden Hollandse lamsbout met mosterdgroenten en een bladerdeegtaartje met een vulling van zachte Hollandse kaas. Het winnende team ontvangt het Gouden Koksmes.

www.koksgilde.nl

Woensdag 11 januari, 11.00 uur

Zilveren Koksmuts

Het NK voor Koks tot 25 jaar geldt als een vooraanstaande wedstrijd voor grote culinaire talenten in ons land. Voor het eerst is de Zilveren Koksmuts de inzet. De finalisten bereiden à la minute een amuse en een driegangenmenu voor vier personen op basis van uitsluitend verse ingrediënten. De amuse bevat gepekelde tong en groenten en het voorgerecht makreel en rivierkreeft. Het hoofdgerecht bestaat uit gebraden eend met saus van appel en het frisse, eigentijdse dessert heeft advocaat als basisingrediënt.

www.koksgilde.nl

Donderdag 12 januari, 14.00 uur

Lekkerste Fastservicemenu

De Stichting de Lekkerste Wedstrijden en het SVO Fastservice Opleidingscentrum organiseren samen de vakwedstrijd Het Lekkerste Fastservicemenu 2012. De deelnemers bereiden ter plaatse drie identieke, complete menu’s, die bestaan uit een vlees/vis/snack-component en twee bijlagen. Twee menu’s presenteren ze op bord, een derde in een duurzame meeneemverpakking. De kostprijs voor de maaltijd mag maximaal € 6,- bedragen. De maximale verkoopprijs is €14,50. De top drie ontvangt naast beker en medaille ook een buitenlandse stage.

www.wedstrijden.nl

Reageer op dit artikel