nieuws

Zara doorbreekt grens miljard winst

Horeca

MADRID – Inditex, het bedrijf achter de succesvolle modeketen Zara, heeft de winst over 2006 met 25 procent zien stijgen tot 1 miljard euro. De opening van 138 nieuwe Zara winkels en het snijden in de kosten zijn de reden voor de enorme winstsprong.

Zara doorbreekt grens miljard winst

Inditex is met 3100 winkels de grootste moderetailer ter wereld. De winst steeg sneller dan de omzet, die met 22 procent toenam tot 8,2 miljard euro. De onderneming exploiteert acht formules in 64 landen. De autonome omzet steeg met 5,5 procent. De rest komt uit de opening van nieuwe winkels.

Opvallend is dat Inditex geen last had van de matige herfst en winter, die concurrent H&M omzet hebben gekost vorig jaar. Dit bedrijf groeit echter weer, onder meer door de succesvolle collecties van beroemdheden als Kylie Minogue.

Critici hadden ongelijk
Het winkelnetwerk van Inditex is in drie jaar tijd verdrievoudigd. Anders dan gedacht is dit echter niet ten koste gegaan van de winstgevendheid van het concern. Het bedrijf werkt met eigen ontwerpers en een strikte controle op de productie van exclusieve producten. Het bedrijf zegt een nieuw ontwerp hierdoor in twee weken in de winkels te kunnen hebben liggen, tegen minimaal twee maanden bij de concurrentie.

Reageer op dit artikel