nieuws

Apple wil groener worden

Horeca

CUPERTINO – Het Amerikaanse computerconcern Apple is van plan milieuvriendelijker te werken en hier ook vaker over te rapporteren. Dit blijkt uit een bericht van topman Steve Jobs onder de titel ‘A Greener Apple’ op de site van het concern. Het bedrijf reageert naar eigen zeggen op kritiek van diverse milieugroeperingen.

Apple wil groener worden

Jobs wil van Apple het groenste bedrijf in de sector maken en hiervoor een aantal beleidswijzigingen doorvoeren. Het weglaten van giftige chemicaliën, zoals arsenicum, in nieuwe producten en het recyclen van oude producten zijn voorbeelden hiervan. Later dit jaar hoopt Steve Jobs ‘interessante’ data bekend te maken over de hoeveelheid koolstofdioxide die vrijkomt bij de productie van bijvoorbeeld de muziekspeler iPod.

Daarnaast wil Apple deze zomer kapotte of ongewenste iPod-spelers verzamelen in zijn winkels om deze op een milieuvriendelijke manier te verwerken.

Afvalbergen in Azië
Greenpeace zegt in een reactie enthousiast te zijn over de omslag bij Apple, hoewel de milieugroepering nog wel een aantal verbeteringen mist. Klanten zouden volgens de milieuorganisatie ook de mogelijkheid moeten hebben om op een milieuvriendelijke manier van andere Apple-producten dan de Ipod af te komen. Nu belanden de gebruikte producten meestal op afvalbergen in Azië.

‘Stap in de goede richting’
Apple bungelde volgens de woordvoerster van Greenpeace Nederland tot voor kort onderaan lijstjes op het gebied van milieuvriendelijkheid. ‘Nu zullen ze nog niet bovenaan staan, maar het is een stap in de goede richting.’ Greenpeace ziet vooral de grotere transparantie als een belangrijke stap. Ook is de organisatie erg tevreden over het feit dat Apple vanaf 2008 de zeer verontreinigende brandvertragers weg wil laten. ‘Andere fabrikanten, waaronder concurrent Dell, willen dat pas vanaf 2009 doen.’

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels