Bungalowgigant Landal in Amerikaanse handen

Bungalowgigant Landal in Amerikaanse handen

Bungalowverhuurder Landal GreenParks gaat deel uitmaken van de Vacation Rental Group, een onderdeel van het Amerikaanse Cendant Corporation. Cendant is een van de wereldwijd toonaangevende dienstverleners op het gebied van reizen en recreatief vastgoed. De directie van Landal maakte het nieuws vanochtend tegenover Misset Horeca bekend.

Met ingang van vandaag heeft Cendant honderd procent van de aandelen van Landal GreenParks overgenomen van Charterhouse Capital (UK) en de Rotterdamse Intoming Group.

Cendant is genoteerd aan de beurs van New York en is in Europa onder andere bekend als eigenaar van de merknamen Ramada, Days Inn, AVIS en Budget en het reserveringssysteem Galileo. De onderneming heeft in de afgelopen drie jaar een sterke positie in de Europese markt opgebouwd door overnames van bedrijven die in Europa bungalows en vakantiehuizen verhuren.

Door de overname van Landal GreenParks voegt Cendant bijna 10.000 vakantiewoningen toe aan zijn bestaande portfolio. De totale Europese verhuuractiviteiten omvatten vanaf nu ongeveer 50.000 villa’s, bungalows, caravans en cottages in 22 landen.

'Als onderdeel van Cendant krijgen wij een sterkere positie in de Europese markt, terwijl bij Landal de dingen blijven zoals ze zijn. Op het vlak van de exploitatie krijgt Landal GreenParks toegang tot de omvangrijke distributiecapaciteit die Cendant zowel off line als on line te bieden heeft', aldus algemeen directeur Leo van der Meer van Landal GreenParks.

Er komt geen wisseling van het management bij Landal, laat commercieel directeur Bas Hoogland in een eerste reactie weten. 'Ze zijn zeer tevreden over de wijze waarop wij de zaken hier runnen.'

'Cendant verwacht veel kansen op de Europese markt voor verhuur van vakantieverblijven. Een gestaag groeiend aantal individuele reizigers en vakantievierende gezinnen brengt zowel de zomervakantie als kortere vakanties in andere seizoenen door in vakantiehuizen en vakantieparken. We voorzien dat de sector de komende jaren zal blijven groeien. De kerncompetenties voor deze hele sector sluiten goed aan bij die van Cendant. De uitstekende marktpositie van Landal zal hier zeker toe bijdragen en was voor ons reden Landal over te nemen', aldus Markus Deutsch die verantwoordelijk is voor de Cendant Vacation Rental Group.

Landal GreenParks ontstond in 1996 door de overname van Aegon Vakantieparken van Aegon N.V. door een groep investeerders onder leiding van het Engelse Charterhouse Capital en de Rotterdamse Indofin Group. In 1996 had Landal GreenParks een omzet van ca € 40 mln met een personeelsbestand van circa 200 medewerkers en exploitatie van 15 vakantieparken in 2 landen. In 2003 is de omzet gegroeid naar circa € 175 mln met ruim 1100 medewerkers en 53 vakantieparken Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië. In de laatste Top 100 van grootste horecabedrijven in Nederland steeg Landal spectaculair van de 52e naar de 10e plaats.