Ferran Adriá boos op pr-mensen en journalisten

Ferran Adriá boos op pr-mensen en journalisten

De keuken van El Bulli 'cuisine moleculaire' noemen, is grote onzin. Dat zegt een ietwat getergde Spaanse topkok Ferran Adriá van het driesterrenrestaurant El Bulli. Volgens Adriá is de kookterm bedacht door pr-mensen en journalisten.

‘Cuisine moleculaire is een uitdrukking die is uitgevonden door pr-mensen en journalisten, een marketingterm die het goed doet. Ik speel niet met moleculen, daar heb ik niet eens de kennis voor. Wel waar is dat ik kijk naar de textuur van de gerechten’, aldus Adriá in BN/De Stem. Adriá was afgelopen week heel even in ons land tijdens de opening van het Nhube-concept in het nieuwe NH Hoteles in Den Haag.

Adriá noemt zijn kookstijl liever de keuken van de onderzoekers. ‘Op dit moment zijn er in Spanje twee van mijn teams bezig met onderzoek naar de samenstelling van producten. Om het goed te doen heb je veel mensen nodig, en dus ook veel geld. Dat kan niet iedereen zich veroorloven. Vroeger was de chef een kunstenaar, die in zijn eentje de keuken bestierde. Dat is nu onmogelijk. Zoiets als El Bulli is onmogelijk als er niet het beste team aan het werk is’, aldus Adriá.

De populariteit van de Spanjaard ken de laatste jaren geen grenzen meer en Adriá wordt daarbij in één adem genoemd met de Franse kookgrootheid Paul Bocuse. ‘Soms begrijp ik het zelf niet. Ik denk wel eens dat het komt omdat we er bij El Bulli in slaagden een toch al hoog niveau van koken te overtreffen, terwijl niemand had gedacht dat dat nog mogelijk was. Vroeger, als je ergens at, zei je “hmmm, lekker”. Maar mensen willen meer. Alleen lekker voldoet niet meer. Mensen willen verrast worden, nieuwe dingen ontdekken. El Bulli overschrijdt een beetje het concept van wat een restaurant is.’

Eerder op Zibb.nl/horeca: Spaanse meesterkok opent eerste Nhube in NH Den Haag