Kroegbaas nog steeds in de fout

Kroegbaas nog steeds in de fout

Jongeren onder de zestien kunnen betrekkelijk eenvoudig drank inslaan. Kroegbazen, slijters en andere ondernemers verkopen nog vaak bier, wijn en mixdrankjes aan te jonge klanten. Dit is woensdag gebleken uit onderzoek van Bureau Intraval in opdracht van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

Jongeren die nog geen zestien jaar oud zijn, mogen volgens de wet geen zwak-alcoholische drank als bier of breezer kopen. Voor sterke drank moeten zij tenminste achttien jaar oud zijn. Deze leeftijdsgrenzen zijn bedoeld om alcoholmisbruik onder jongeren te voorkomen.

Ondanks de wettelijke regels drinken de minderjarigen geregeld een glas bier of wat sterkers. ‘Jongeren zeggen dat wanneer zij alcohol proberen te kopen, zij daar in ongeveer negen van de tien gevallen in slagen’, meldt de inspectiedienst. Deze liet Intraval voor de vierde keer onderzoeken of ondernemers en jongeren zich aan de Drank- en Horecawet houden.

De kroegbazen en slijters laten in het onderzoek, dat ieder twee jaar gehouden wordt, weten dat zij de leeftijdsgrenzen goed naleven. Ook de VWA constateert dat de ondernemers zich steeds bewuster zijn van de regels en hier naar handelen.

De jongeren melden in het onderzoek dat verkopers vaker naar hun leeftijd en een identiteitsbewijs vragen. Desondanks weten zij deze controles naar eigen zeggen meestal te omzeilen en de drank toch te kopen.

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.