NH beboet door beurswaakhond

NH beboet door beurswaakhond

De Spaanse keten NH Hoteles heeft voor 217.810 euro boetes gekregen van de beurstoezichthouder AFM. De hotelketen wordt gestraft voor de wijze waarop zij in 2003 een bod van de Spaanse investeringsgroep Hesperia van de hand heeft gewezen. Dat heeft de AFM woensdag bekendgemaakt.

NH Hoteles, in Nederland onder meer eigenaar van het Amsterdamse hotel Krasnapolsky, heeft niet alle aandeelhouders en betrokkenen gelijktijdig op de hoogte gesteld van de afwijzing. Ook werd de AFM niet geïnformeerd. NH Hoteles valt onder het regime van de Nederlandse toezichthouder omdat het een beursnotering heeft aan het Damrak.

Ook de investeerder Hesperia houdt een boete over aan zijn poging om een belang van ruim 25 procent te kopen in de beursgenoteerde hotelketen. Het investeringsbedrijf moet ruim 100.000 euro betalen omdat het NH Hoteles niet vooraf heeft gemeld dat er een bod aan zat te komen.

Hesperia maakte in het voorjaar van 2003 bekend een belang van 26,1 procent te willen nemen in NH Hoteles. De Spaanse investeerders wilden 8,30 euro per aandeel betalen. NH Hoteles beoordeelde dat bod als te laag.

Sinds de overname in 2000 van de Nederlandse hotelketen waartoe Krasnapolsky behoort, heeft NH Hoteles een notering aan de beurs in Amsterdam. De hotelketen meldde deze zomer dat de beursnotering aan het Damrak wordt geschrapt. NH Hoteles heeft een hoofdnotering aan de beurs in Madrid.