Pizzabakker maakt jacht op boefjes

Pizzabakker maakt jacht op boefjes

Boefjes vangen tussen het pizza bakken door. Sander van Betten, eigenaar van afhaal- en bezorgcentrum Pizza Sandro in Zwolle, doet het regelmatig. De horecaondernemer heeft sinds begin dit jaar een eigen detectivebureau in Hasselt: K-2.

Momenteel speurt hij naar de verblijfplaats van een kleine crimineel. Soms bellen verontruste ouders hem midden in de nacht uit bed om hun niet thuisgekomen dochter op te sporen. Dan weer zit Van Betten in de achtervolging om te controleren of een vertegenwoordiger niet de verkeerde dingen doet in de baas z’n tijd. Incidenteel gaat hij op pad, overspelige echtgenoten snappen. Het merendeel van de opdrachten is afkomstig van grotere bedrijven die werknemers controleren. Declareren ze wel het juiste aantal kilometers? Gaan ze naar plaatsen waar ze moeten zijn?

In Stilte
Miami Vice-achtige achtervolgingen zijn het niet die Van Betten doet. De verdachte mag niks in de gaten hebben. Daarom verzamelt hij in stilte bewijsmateriaal, soms via langdurige observaties en achtervolgingen tot in het buitenland. Met reisbureaus heeft hij afspraken om à la minute een vliegtuigticket te kunnen kopen. Bandrecorder en fototoestel zijn belangrijke wapens. ‘Maar ik zit ook dagenlang op kantoor om via bonnetjes de route van een vrachtwagen te lokaliseren.’ De wortels van z’n tweede baan liggen in de horeca. ‘Veel horecabedrijven kampen met personeel dat geld verduistert.

Op jaarbasis gaat het om aanzienlijke bedragen.’ Hij zag het gebeuren in de verschillende restaurants waar hij werkte. En hij ervoer het zelf in z’n drie pizzeriazaken in Apeldoorn, Amersfoort en Zwolle. ‘Na vermoedens van diefstal ging ik zelf op onderzoek uit. Bonnetjes controleren, fake-bestellingen plaatsen. Dat bracht me ertoe dit vak in te gaan.’ Tijdens zijn opleiding tot particulier rechercheur in Best leerde hij hoe de wetgeving in elkaar steekt, hoe je mensen schaduwt en hoe je bewijsmateriaal legaal kunt verkrijgen. Na een klein jaar had hij de benodigde papieren.

Koffer
Altijd heeft hij een koffer bij zich. Met kleren voor elke denkbare gelegenheid. Van de hoerenbuurt in Arnhem tot een sportschool in Amsterdam. Zelfs aan de roulettetafel schiet hij van onder z’n arm stiekem foto’s.

Het toeval wil ook nog wel eens een handje helpen. ‘Dagenlang speurde ik zonder resultaat naar een op handen zijnde geldtransactie. Ging ik ’s avonds even pinnen, zag ik het naast me gebeuren: de verdachte die duizenden guldens in ontvangst nam. Ik heb het op foto kunnen zetten waardoor de zaak rond was.’

Twee van z’n pizzeriazaken heeft hij verkocht. De zaken als particulier rechercheur lopen zo goed dat hij overweegt om z’n zaak in Zwolle met vijftien arbeidskrachten te verhuren of te verkopen. Hij houdt zich afzijdig van de zware criminaliteit. ‘Ik heb ook nog een gezin.’ Wel hoopt hij in de toekomst meer zaken vanuit de horeca te krijgen. ‘Infiltreren om personeel te controleren is voor mij gemakkelijk. Ik heb zowel m’n kok- als kelnerpapieren.’