Recreatiebranche vreest kille sanering

Recreatiebranche vreest kille sanering

De toekomst van een groot aantal recreatiebedrijven zoals bungalow- en attractieparken is in gevaar. Dat meldt brancheorganisatie Recron woensdag in een brandbrief aan de Tweede Kamer.

De Recron vreest de gevolgen van de nieuwe wet 'Werken aan winst'. Volgende week bespreekt de kamercommissie voor Financiën het wetsvoorstel en de recreatieondernemers hopen dat de parlementariërs zich hard zullen maken voor noodzakelijke aanpassingen.

Volgens Recron wil het kabinet de afschrijving op vastgoed in eigen gebruik toestaan tot maximaal 50 procent van de WOZ-waarde. ‘Voor recreatiebedrijven zoals campings, attractieparken, dierentuinen en bungalowparken is dit een grote strop, omdat hierdoor hun investeringscapaciteit met gemiddeld 20 procent daalt’, waarschuwt de belangenorganisatie die 1700 recreatiebedrijven vertegenwoordigt.

Sanitairgebouwen
De Recron is het oneens met het uitgangspunt van het kabinet bij het wetsontwerp, dat vastgoed meestal meer waard wordt. De organisatie wijst erop dat deze redenering voor de meeste branches klopt, maar niet voor de recreatiesector.

De economische levensduur van recreatief vastgoed als achtbanen, zwembaden en sanitairgebouwen is namelijk veel korter. Om klanten vast te houden, moeten ondernemers hun voorzieningen om de paar jaar vernieuwen. Dat maakt het absoluut noodzakelijk om snel te kunnen afschrijven tot nul.

Levensvatbaarheid in gevaar
De nieuwe wet maakt dat volgens de Recron onmogelijk. ‘Als voor de recreatiebedrijven geen oplossing wordt gevonden, is op langere termijn sluiting van bedrijven te verwachten’, waarschuwt directeur Tim Bolweg.

In de brief aan de financiële specialisten van de fracties wijst de Recron erop dat de recreatiebranche in Nederland goed is voor een omzet van 10 miljard euro en 100.000 banen. Volgens de belangenclub is het duidelijk dat de levensvatbaarheid van de bedrijfstak ernstig gevaar loopt.