nieuws

Omzet groothandels 100 miljoen euro omlaag

Horeca

De totale omzet van Nederlandse groothandels in de voedingssector daalde in 2012 met 100 miljoen euro tot 6,77 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers van het economisch bureau van ING.

Omzet groothandels 100 miljoen euro omlaag

Door toenemende concurrentie staan de prijzen onder druk, zeggen onderzoekers. Zij verwachten dat Nederlanders dit jaar nog minder buiten de deur gaan eten dan vorig jaar. Groothandels zullen zich daarom meer moeten onderscheiden om toch producten te kunnen verkopen aan restauranthouders, cateraars en cafébazen, bijvoorbeeld door een groter aanbod aan streekproducten.

Een week geleden constateerde het Food Service Instituut Nederland (FSIN) dat consumenten het afgelopen jaar 199 miljoen euro minder aan eten en drinken buiten de deur hadden uitgegeven dan het jaar ervoor (daling van 1,1 procent). Voor consumptie thuis werd juist 242 miljoen euro extra gespendeerd.

Horecaondernemers proberen zuinige consumenten toch naar hun zaak te lokken door de prijzen omlaag te gooien. Volgens FSIN betaalde een restaurantbezoeker in 2012 voor een gemiddeld driegangenmenu 27,45 euro, ruim 15 procent minder dan in 2011 moest worden neergeteld.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel