nieuws

Outsiders beïnvloeden ontwikkelingen in horeca

Horeca

Outsiders gaan in toenemende mate invloed uitoefenen op de ontwikkelingen in de horeca. Die voorspelling deed trendwatcher Adjiedj Bakas tijdens het openingsprogramma op de Horecava in Amsterdam. ‘Er gaat een medicalisering en radicalisering van voedsel plaatsvinden.

Outsiders beïnvloeden ontwikkelingen in horeca

Trendwatcher Adjiedj Bakas sprak maandag 7 januari in een presentatie voor de officiële opening van de Horecava in Amsterdam RAI over trends. Outsiders gaan volgens Bakas de horeca veranderen. Als voorbeeld noemde hij de 3D-foodprinter.

3D-foodprinter
‘Met deze printer zijn straks alle gerechten van topkoks tot op de millimeter nauwkeurig te maken’, vertelde Bakas, die zijn woorden ondersteunde met een video. ‘De recepten worden in de computer ingevoerd en de printer doet de rest. Enige voorwaarde voor gebruik van deze printer is dat de gebruikte producten door een spuit kunnen.’

Bakas verwacht dat de printer straks beschikbaar is voor een bedrag van rond de 500 dollar. ‘Dat is de prijs van een iPad, hij wordt dus breed toegankelijk.’

Het gebruik van voedsel krijgt volgens Bakas een steeds industriëlere benadering. ‘De gast heeft een romantisch beeld, maar de industrie stapt daar steeds meer vanaf. Een bacterie in het lichaam zorgt ervoor dat een wond geneest. Die bacterie wordt nu op aardbeien gespoten, zodat deze vijf dagen langer houdbaar zijn.’

Kweekvlees
Bakas stelt dat er ook slimmer gaat worden geproduceerd. ‘Kweekvlees, gemaakt in een fabriek en met behulp van microdeeltjes of kleine beestjes. En groenten kweken in een menukas, deze groeien door het gebruik van water met vitamientjes. Organic meets GMO.’

Daardoor kunnen we het lichaam ook gemakkelijker voor de gek houden. ‘De consument slikt een pil, waardoor zuur producten ineens een zoete smaak krijgen. Het is beschikbaar en gaat dus ook worden gebruikt.’

Voedsel als medicijn
Omdat eten gaat dienen als medicijn, voorspelt Bakas de terugkeer van het kruidenvrouwtje. ‘En er komen food apps die ons straks waarschuwen als we iets bestellen waarin bijvoorbeeld te veel zout zit.’

Er is voedsel dat helpt bij het voorkomen van ziektes. ‘Stop met het schillen van aardappelen. In de schil zit iets dat helpt bij het voorkomen van kanker. En van witte kool is bekend dat het helpt tegen het krijgen van darmkanker. In landen waar veel witte kool wordt gegeten, komt bewezen minder vaak kanker voor.’

Reageer op dit artikel