nieuws

Kleine omzetgroei horeca in laatste kwartaal 2012

Horeca

De horeca heeft in het vierde kwartaal van 2012 0,6 procent meer omzet gehaald dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Deze groei is toe te schrijven aan hogere prijzen. Het volume komp met 1,3 procent. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Kleine omzetgroei horeca in laatste kwartaal 2012

Restaurants deden het met een omzettoename van 2,9 procent en een volumetoename van 1,1 procent beter dan de overige horecabranches. De prijzen in restaurants stegen met gemiddeld 1,8 procent.

Cafés kampten met de grootste omzetdaling. De omzet was 1,2 procent lager dan een jaar eerder en het volume bijna 4 procent. Consumpties in cafés werden, mede door de btw-verhoging per 1 oktober 2012, gemiddeld 3 procent duurder. Binnen de horeca was de prijsstijging bij cafés hiermee het grootst.

Voor het berekenen van de prijsontwikkeling heeft het CBS gebruik gemaakt van de consumentenprijsindexcijfers (CPI) van het CBS.

Reageer op dit artikel