nieuws

Straf voor Land van Ooit-familie in België

Horeca

De voormalige uitbaters van het failliete Belgische pretpark Land van Ooit, de Nederlanders Marc Taminiau, zijn vrouw en zoon, zijn woensdag 6 februari door de rechtbank in Tongeren veroordeeld tot 3 jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. De advocaat van het drietal kondigde direct aan in beroep te gaan tegen het vonnis.

Straf voor Land van Ooit-familie in België

De 72-jarige man, de 71-jarige vrouw en hun 46-jarige zoon stonden terecht voor onder meer valsheid in geschrifte, witwassen en misbruik van goederen van het bedrijf voor persoonlijke doeleinden.

Volgens de Belgische justitie loste de familie financiële problemen van hun pretpark Land van Ooit in het Nederlandse Drunen op met subsidiegeld dat bedoeld was voor het park in Tongeren.

Rechtbank

De rechtbank oordeelde dat ‘de beklaagden hebben geprobeerd iets te verwezenlijken waar zij financieel niet toe in staat waren’. Maar concludeerde ook dat de drie niet handelden om zichzelf te verrijken.

Wel verweet de rechtbank de drie ‘een groot gemis aan realiteitszin’ en ‘een overmoed die het aanvaardbare overstijgt’. De advocaat van de uitbaters wees erop dat ‘overmoed niet te vinden is in het strafboek’.

Geldboete

Het drietal kreeg ook een geldboete en een beroepsverbod van 10 jaar opgelegd. Bovendien moeten ze bij elkaar bijna 2 miljoen euro aan schadevergoeding betalen aan enkele gedupeerden.

De partijen, waaronder leveranciers zoals Heineken, hadden tot circa 5,5 miljoen euro gevorderd. Heineken kreeg geen schadevergoeding toegekend, omdat het bedrijf had moeten beseffen dat succes niet was gegarandeerd.

Het Openbaar Ministerie had 5 jaar cel, een boete en een beroepsverbod geëist.

Drunen en Tongeren

Taminiau, voormalig Efteling-directeur, richtte in 1989 het pretpark in Drunen op. Het aanvankelijke succes smaakte naar meer en Taminiau richtte zijn vizier op de oprichting van een park in Vlaanderen.

Dat pretpark in het Belgische Tongeren, vlak over de grens bij Maastricht, was geen lang leven beschoren. Amper 73 dagen na de opening in de zomer van 2007 ging het park met een sterk Romeins thema failliet. Er waren te weinig bezoekers geweest en onenigheden tussen de uitbaters en de geldschieters kwamen bloot te liggen.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel