nieuws

DE onderhandelt over mogelijke overname

Horeca

DE Master Blenders 1753 onderhandelt met een groep investeerders onder aanvoering van Joh. A. Benckiser (JAB) over een mogelijke overname van het koffie- en theebedrijf. Dat maakte de onderneming donderdag 28 maart bekend.

DE onderhandelt over mogelijke overname

De onderhandelingen zijn volgens DE nog in een vroeg stadium. JAB geeft op dit moment aan €12,75 per aandeel (inclusief dividend) op tafel te willen leggen. Daarmee waardeert het indicatieve bod het bedrijf op een kleine €7,6 miljard.

JAB heeft al een belang van ruim 15 procent in DE, dat in juni vorig jaar door het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Sara Lee werd verzelfstandigd en naar de beurs in Amsterdam werd gebracht. De investeerder heeft ook meerderheidsbelangen in de Amerikaanse koffieketens Peet’s Coffee & Tea en Caribou Coffee.

DE zegt het niet-bindende voorstel van JAB zorgvuldig te bestuderen. De investeerder heeft van het bestuur van de koffiefirma toestemming gekregen voor een boekenonderzoek. Of het tot een volledig openbaar bod komt en zo ja tegen welke prijs en voorwaarden, is volgens het bedrijf nog onduidelijk.

Interimtopman Jan Bennink van DE heeft volgens de registers van beurswaakhond AFM een kleine miljoen aandelen in het bedrijf. Die zouden tegen de aangegeven biedprijs dik €12,7 miljoen kunnen opleveren. Bennink incasseerde in 2007 al ruim €80 miljoen dankzij de overname van Numico door Danone.

Beleggers reageerden zeer enthousiast op de mogelijke overname. Het aandeel DE Master Blenders dat deel uitmaakt van de Amsterdamse hoofdindex AEX, steeg donderdagochtend met bijna een kwart tot €12.

JAB is eigendom van de familie Reimann, een van de rijkste ondernemersgeslachten van Duitsland met een geschat vermogen van €11 miljard. Het fonds, waarvan de Nederlander Bart Becht een van de beheerders is, houdt ook belangen in schoonmaakmiddelenfabrikant Reckitt Benckiser en parfummaker Coty.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel