nieuws

Dijksma: vertrouwen voedsel samen herstellen

Horeca

Het bedrijfsleven en de overheid gaan samenwerken om het vertrouwen in voedingsmiddelen te herstellen, nadat de afgelopen tijd onder meer paardenvlees als rund bleek te zijn verkocht. Daarover heeft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken woensdag een gesprek gehad met de voedselsector.

Dijksma: vertrouwen voedsel samen herstellen

Er komt een werkgroep van overheidsinstanties en bedrijven in de voedingssector. De samenwerking moet leiden tot een betere informatievoorziening tussen overheid en bedrijven aan consumenten. Ook moet die samenwerking voor een aanscherping van de kwaliteitscontroles en het effectiever straffen van voedselfraudeurs zorgen.

Volgens Dijksma betekent dit onder meer dat mensen die al een keer zijn veroordeeld voor voedselfraude, minder makkelijk opnieuw over de schreef kunnen gaan. Ook gaan de partijen bekijken of het werkproces van de boerderij naar de winkel korter kan. Het aantal schakels daartussen is soms erg groot, vindt Dijksma. Daardoor is vaak niet duidelijk waar het fout gaat.

De staatssecretaris ziet weinig in meer controleurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Volgens haar kunnen er nooit genoeg zijn om alles te controleren ‘hoe groot de NVWA ook is’. De bedrijven in de voedingssector moeten daarom zelf verantwoordelijk zijn voor wat er in de schappen ligt, aldus de staatssecretaris.

Dijksma en de sector willen binnen een aantal weken met voorstellen komen. De ‘taskforce voedselvertrouwen’ gaat meteen van start.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel