nieuws

Groei Unilever zwakt iets af

Horeca

Unilever heeft in het eerste kwartaal stevige groeicijfers neergezet, die wel iets lager lagen dan in het vorige kwartaal. Het was- en levensmiddelenconcern sprak donderdag bij de presentatie van het tussentijds handelsbericht van een ‘goed groeimomentum ondanks uitdagende economische omstandigheden en stevige concurrentie’.

Groei Unilever zwakt iets af

De omzet nam met 0,2 procent toe tot 12,2 miljard euro. De onderliggende omzetgroei, exclusief de effecten van overnames en andere variabele kosten, kwam uit op 4,9 procent. In de opkomende markten lag de onderliggende omzetgroei boven de 10 procent, aldus het concern.

In Europa bleven de prestaties opnieuw flink achter bij die in opkomende landen. De onderliggende omzet daalde met 3,1 procent. De tak Foods, voor een belangrijk deel afhankelijk van de volwassen markten, zag de omzetgroei dan ook dalen. De opkomende landen maken inmiddels 57 procent van de omzet van Unilever uit.

Financieel topman Jean-Marc Huët liet in een toelichting aan het ANP weten de komende tijd nog steeds geen verbetering te verwachten in Europa. Vooral Zuid-Europa verkeert in een crisisachtige situatie die de afgelopen maanden nog is verslechterd, aldus Huët.

De financieel bestuurder benadrukte dat Unilever daarom zo blij is met zijn goede positionering in opkomende markten. Zelfs als in sommige landen de economische groei wat afzwakt, kan het concern dit nog opvangen door zijn stevige positie in andere landen.

Maar ook de groei in opkomende markten zwakt licht af. Zat bijvoorbeeld de onderliggende groei in Azië, Afrika en Rusland vorig kwartaal nog op zo’n 11 procent, nu is dat cijfer gedaald naar 9,2 procent. In Latijns-Amerika zette Unilever de afgelopen maanden overigens wel een onderliggende omzetgroei van boven de 12 procent neer. ‘Zolang we boven de 10 procent zitten, zijn wij tevreden’, aldus Huët.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel