nieuws

Meeste verdachte vlees Oss al van de markt

Horeca

Het merendeel van het mogelijk met paardenvlees gemengde rundvlees van vleesverwerker Willy Selten uit Oss bevindt zich niet meer op de Nederlandse markt. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft dat woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Meeste verdachte vlees Oss al van de markt

In totaal is 50 miljoen kilo vlees van Selten als verdacht aangemerkt. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet pogingen om het terug te halen. Van de 50 miljoen kilo is circa 23 miljoen kilo geleverd aan afnemers in Nederland. De verwachting is dat hiervan het merendeel niet meer op de markt is.

Of dat betekent dat het is geconsumeerd, kon de NVWA woensdagavond niet zeggen. Het vlees kan geleverd zijn aan koel- en vrieshuizen, supermarkten, groothandels of horeca. De NVWA heeft 1,5 miljoen kilo verdacht vlees in bewaring genomen.

De NVWA begon de terugroepactie 2 weken geleden. 132 afnemers van vlees van Selten werden aangeschreven. Daarvan hebben 85 afnemers gemeld hoeveel vlees zij van Selten hebben afgenomen en waarin het is verwerkt.

Bij 43 van die 85 kan onder meer op basis van de houdbaarheidsdatum worden geconcludeerd dat de vleesproducten zich niet meer op de markt bevinden. Van de markt halen is dan niet meer mogelijk, aldus Dijksma.

Zij zei eerder ervan uit te gaan dat het gemengde vlees geen gevaar vormt voor de volksgezondheid. De fraude noemde ze onacceptabel, reden waarom ook het Openbaar Ministerie bij de zaak is gehaald.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel