nieuws

Equens ziet af van verkoop pingegevens

Horeca

Betalingsverwerker Equens ziet voorlopig af van het plan om de transactiegegevens van pinbetalingen in Nederland te verkopen aan winkeliers. Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt.

Equens ziet af van verkoop pingegevens

Aanleiding voor het besluit om het plan af te schieten is ‘de maatschappelijke onrust’ die is ontstaan. ‘Equens staakt tot nader order alle voorgenomen activiteiten voor het uitbrengen van marketingrapporten’, stelt het bedrijf.

‘Hoewel het product van Equens bedrijven op een integere manier – met respect voor de privacy van pashouders – adviseert, is er toch grote bezorgdheid ontstaan. Ook het feit dat de data niet herleidbaar zijn tot individuele pashouders heeft deze bezorgdheid niet kunnen voorkomen’, vervolgt Equens.

Donderdagavond werd bekend dat de betalingsverwerker transactiegegevens wilde gaan verkopen aan winkeliers. Maar over de juridische details was Equens het nog niet met alle banken eens.

Het plan zorgde voor veel commotie onder consumenten. ‘Het is slecht voor het vertrouwen in het betalingsverkeer, als het juridisch al mogelijk is. Het vertrouwen in het betalingsverkeer heeft al enorme klappen opgelopen, dit soort plannen helpen dan natuurlijk niet om dat te herstellen. Consumenten willen dit niet’, reageerde een woordvoerster van de Consumentenbond.

Of Equens in de toekomst de pingegevens alsnog gaat verkopen, is onduidelijk. ‘Alléén in het geval dat alsnog een breed maatschappelijk draagvlak tot stand komt, zullen verdere stappen worden overwogen’, stelt het bedrijf.

Reageer op dit artikel