nieuws

Recordaantal ondernemers vraagt financiële steun

Horeca

Voor een recordaantal horecaondernemers is de nood zo hoog dat ze bij de gemeente moeten aankloppen voor financiële steun. Vorig jaar ging het om zo’n 410 uitbaters en het eerste kwartaal van 2013 zijn het er volgens het Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf al weer ruim honderd, zo schrijft Spits.

Recordaantal ondernemers vraagt financiële steun

Een recordaantal horecaondernemers zit dermate in financiële nood dat banken zich er niet meer aan wagen en ze in ultieme wanhoop bij hun gemeente moeten aankloppen voor steun, aldus Spits op de website.

Steunaanvraag

Het Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf (IMK) beoordeelt namens de gemeentes de steunaanvraag van ondernemers en bekijkt of er levensvatbaarheid is. Volgens IMK klopten vorig jaar zo’n 410 uitbaters aan en staat de teller na het eerste kwartaal van 2013 op ruim honderd.

Spits schrijft dat dit procentueel het hoogste aantal ooit is, omdat er minder horecazaken zijn dan vorig jaar. ‘En de maanden april en mei zijn zeker niet beter’, zo wordt algemeen directeur Han Dieperink van het IMK in het artikel geciteerd.

Geen verbetering zichtbaar

Op basis van absolute cijfers was alleen 2010 slechter. Dat was volgens het IMK het geval, omdat er toen ‘gewoon veel meer horecazaken waren en het kaf van het koren werd gescheiden’. Dieperink zegt tegen Spits: ‘We dachten dat de betere over zouden blijven.’

In de ogen van de preses ligt het percentage horecaondernemers in nood echter hoger dan ooit, zitten we in een hardnekkige dip en is geen verbetering in zicht. ‘De bouw klopt het meest bij gemeentes aan, gevolgd door de detailhandel en de horeca. Maar vooral die laatste sector zit in een opvallende dip’, zo quote Spits Dieperink.

Reageer op dit artikel