nieuws

Zestig procent starters horeca stopt na een jaar

Horeca

Het aantal startende bedrijven dat er na een jaar al weer mee ophoudt, is vorig jaar licht gestegen ten opzichte van 2011. In 2012 begonnen ruim 121.000 ondernemers met een nieuw bedrijf en hield 30 procent van hen het na een jaar voor gezien, zo blijkt uit een rapport van ING. In de horeca stopt zestig procent van de starters na een jaar al weer met de eigen zaak.

Zestig procent starters horeca stopt na een jaar

In 2012 begonnen ruim 121.000 ondernemers met een nieuw bedrijf en hield 30 procent van hen het na een jaar voor gezien. Een jaar eerder, met een ongeveer even hoog aantal beginnende bedrijven, ging het om 26 procent. Specifiek voor de horeca: in deze branche stopt 60,7 procent van de starters na een jaar met het eigen bedrijf.

Horeca

Andere sectoren met veel opheffingen zijn detail- en groothandel en transport en logistiek. In het onderwijs, de zorg en in de industrie is het aantal starters dat er na een jaar de brui aan geeft juist het laagst. Dat zijn ook de sectoren waar veel voorbereidingstijd, kennis en kapitaal nodig is om te starten.

Slechte voorbereiding

Volgens ING-econoom Katinka Jongkind is een combinatie van slechte voorbereiding en economische tegenwind verantwoordelijk voor het groeiende leger aan voortijdig afgebroken start-ups.

Reageer op dit artikel