nieuws

Eerste vaatje haring brengt 66.500 euro op

Horeca

Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe heeft op de traditionele veiling op de visafslag in Scheveningen woensdag 19 juni €66.500 opgebracht voor de CliniClowns. Vorig jaar gingen de eerste visjes nog voor een recordbedrag van €95.000 onder de hamer.

Eerste vaatje haring brengt 66.500 euro op

De veiling van de haring ging volgens een Amerikaans veilingsysteem, waarbij de bieders het bedrag betalen dat ze zelf extra bieden.

De laatste €250 die het bedrag op €66.500 bracht, werd gedoneerd door inzamelaar van gebruikte telefoons, Van Klaveren. Het bedrijf schonk de visjes daarop aan rederij Jaczon, die de lekkernij weer aan het kabinet op het Binnenhof aanbood.

Rudolph van Veen

Vier haringvaatjes werden voor aanvang van de veiling beoordeeld door een panel van deskundigen: chef-kok Rudolph van Veen, haringexpert Peter Koelewijn en visspecialist Jaap Koning.

Van Veen: ‘De keuze van het beste vaatje was niet moeilijk, want de haring uit het winnende vaatje is bijzonder van smaak. De haring heeft een frisse smaak, juist niet heel erg zout of gekruid, maar mild.’

Vlaggetjesdag

De veiling stond dit jaar eigenlijk gepland voor 5 juni, maar de haring bleek toen door het slechte weer nog niet van optimale kwaliteit.

Vlaggetjesdag, de jaarlijkse opening van het seizoen, is daarom twee weken geleden gevierd met haring van vorig seizoen.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel