De veiling van de haring ging volgens een Amerikaans veilingsysteem, waarbij de bieders het bedrag betalen dat ze zelf extra bieden.
De laatste €250 die het bedrag op €66.500 bracht, werd gedoneerd door inzamelaar van gebruikte telefoons, Van Klaveren. Het bedrijf schonk de visjes daarop aan rederij Jaczon, die de lekkernij weer aan het kabinet op het Binnenhof aanbood.
Rudolph van Veen
Vier haringvaatjes werden voor aanvang van de veiling beoordeeld door een panel van deskundigen: chef-kok Rudolph van Veen, haringexpert Peter Koelewijn en visspecialist Jaap Koning.
Van Veen: ‘De keuze van het beste vaatje was niet moeilijk, want de haring uit het winnende vaatje is bijzonder van smaak. De haring heeft een frisse smaak, juist niet heel erg zout of gekruid, maar mild.’
Vlaggetjesdag
De veiling stond dit jaar eigenlijk gepland voor 5 juni, maar de haring bleek toen door het slechte weer nog niet van optimale kwaliteit.
Vlaggetjesdag, de jaarlijkse opening van het seizoen, is daarom twee weken geleden gevierd met haring van vorig seizoen.
Bron: ANP