nieuws

Nieuw middel voor meer veiligheid

Horeca

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten lanceerde 4 juni de nieuwe ‘Veilig Ondernemen Scan’. De scan is een hulpmiddel waarmee ondernemers een beter veiligheidsbewustzijn kunnen ontwikkelen. Ook helpt de scan ondernemers om preventieve maatregelen te nemen waar ze een vergoeding voor kunnen krijgen.

Nieuw middel voor meer veiligheid

De gratis Veilig Ondernemen Scan is een korte digitale vragenlijst waarmee een ondernemer zicht krijgt op de risico’s op criminaliteit en onveiligheid. KHN is een van de partners die bij de ontwikkeling van de scan betrokken is.

Vergoeding

Kleine bedrijven die naar aanleiding van de Veilig Ondernemen Scan aanvullende veiligheidsmaatregelen willen nemen, kunnen in aanmerking komen voor een vergoeding. Deze vergoeding maakt deel uit van de aanpak Veiligheid Kleine Bedrijven

De scan behandelt inbraak, diefstal, overval, overlast, vernieling, geweld, afpersing en ICT-criminaliteit. Direct na het invullen ontvangt de ondernemer een uitgebreid en onafhankelijk advies over gedrag beïnvloedende, organisatorische, bouwkundige en elektronische maatregelen die de ondernemer kan treffen om zich beter te wapenen tegen criminaliteit.

Volgens Onno Peer, directeur van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), is uit een pilot eind vorig jaar gebleken dat de scan goed is voor de bewustwording, duidelijke tips geeft en bovendien praktisch ingericht is, door bijvoorbeeld de persoonlijke actielijst die erin staat. ‘De ondernemers moeten zich vooral kunnen blijven toeleggen op het ondernemen en daarom willen wij ze helpen met een instrument dat een snel en volledig overzicht geeft over wat nodig is voor de veiligheid in hun bedrijf. Aan hen natuurlijk de keuze wat ze daadwerkelijk gaan doen.’

Actieplan

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid ontwikkelde de Veilig Ondernemen Scan in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het instrument is onderdeel van het Actieplan Criminaliteit tegen Bedrijven dat in 2012 is gelanceerd.

Lees hier tips tegen (interne) diefstal

Reageer op dit artikel