nieuws

Tankstations blijven alcoholvrij

Horeca

Het verbod op alcoholverkoop bij tankstations blijft van kracht. Pomphouders hoopten dat er een einde zou komen aan de regeling die sinds 2001 van kracht is, maar de rechter in Assen besloot donderdag 18 juli anders.

Tankstations blijven alcoholvrij

Tankstation Ewout Klok uit Hoogeveen lokte een proefproces uit door toch alcohol te verkopen, ondanks het verbod. Klok deed dit mede namens de belangenvereniging voor pomphouders BETA, waar hij tot vorig jaar voorzitter van was.

Wegrestaurants

De 1200 aangesloten pomphouders vinden het onterecht dat tankstations geen alcohol mogen verkopen en wegrestaurants en supermarkten langs de weg wel. Volgens Klok loopt hij sinds het verbod op alcoholverkoop tot 35 procent aan omzet mis.

De rechter zei donderdag dat een tankstation niet vergelijkbaar is met een supermarkt of wegrestaurant. Aan het argument dat de tankhouders veel last hebben van concurrerende benzinestations net over de grens die wel alcohol verkopen, ging de rechter voorbij.

Het verbod geldt immers voor alle tankstationhouders in Nederland, dan is er geen sprake van onderlinge concurrentie.

Hoger beroep

Klok noemde de uitspraak ‘onverteerbaar en ronduit teleurstellend’. De pomphouder gaf aan aanknopingspunten te zien om hiertegen in hoger beroep te gaan. Hij heeft hiervoor zes weken de tijd.

Volgens Klok heeft de rechtbank onvoldoende meegewogen dat tankstations in buurlanden wel alcohol mogen verkopen.

Bovendien is volgens de pomphouder nooit voldoende vast komen te staan dat er minder verkeersslachtoffers zijn nu de pomphouders geen alcohol verkopen. ‘Hiernaar is nooit onderzoek gedaan. De regelgeving is nooit geëvalueerd.’

Bier en wijn

Pomphouders vrezen dat door de handhaving van het verbod meer pompshops binnenkort hun deuren moeten sluiten. Dat liet branchevereniging BETA weten. Toen het in de branche omstreden verbod in 2001 werd ingevoerd, waren de verkopen in de detailhandel nog goed op peil.

Het wegvallen van bier en wijn in de schappen van de pompshop kon destijds worden opgevangen door bijvoorbeeld meer frisdrank te verkopen, legt een woordvoerder uit. ‘Maar nu hebben we te maken met de crisis. De omzetontwikkeling is al een paar jaar erg laag.’

Nederland telt ruim 4200 tankstations. BETA liet eerder al weten dat zeker een kwart hiervan afgelopen jaren de winkel heeft moeten sluiten omdat die onrendabel zou zijn geworden.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel