nieuws

15 procent meer gasten weg zonder te betalen

Horeca

Een toenemend aantal klanten in de Belgische horeca stapt op zonder te betalen. In 2012 zijn er 629 gevallen van dergelijk gedrag gemeld bij de politie. Een jaar eerder ging het om 15 procent minder zaken, aldus de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws donderdag 8 augustus.

15 procent meer gasten weg zonder te betalen

Waarschijnlijk ligt het werkelijke aantal hoger, want veel horecazaken doen geen aangifte. Ondernemersorganisatie NSZ stelt in de krant dat de toename te wijten is aan de crisis.

Ook het rookverbod speelt mee. ‘Een klant kan nu makkelijker naar buiten gaan, zogenaamd om een sigaretje te roken en dan snel verdwijnen’, zo klinkt het.

KHN

Koninklijke Horeca Nederland heeft geen geluiden gehoord dat de laatste tijd sprake is van een toename van het probleem. ‘Veel ondernemers zien het ook als bedrijfsrisico’, legt een woordvoerder uit.

‘Wij adviseren hen achter altijd om wel aangifte te doen, ook als het om kleine bedragen gaat. Als het vaker voorkomt, kan dan makkelijker een juridische procedure worden gestart.’

Strafbaar

Weglopen zonder te betalen is in Nederland niet per definitie strafbaar. Wanneer iemand één keer ‘vergeet’ af te rekenen in een café of restaurant, is sprake van een civielrechtelijke aangelegenheid. Dan kunnen klant en horecabaas er in principe nog samen uitkomen.

Pas wanneer iemand vaker na het verorberen van zijn maaltijd de zaak uitglipt, wordt gesproken van bewuste flessentrekkerij. Daarvoor kan iemand strafrechtelijk worden vervolgd.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel