nieuws

CBS: Meeste arbeidsongevallen in de horeca

Horeca

De horeca is de sector met de meeste arbeidsongevallen. Afgelopen jaar was 11 procent van de werknemers betrokken bij een ongeluk tijdens het werk. In het merendeel van de gevallen leidde dit niet tot ziekteverzuim of duurde het verzuim korter dan één dag, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag 5 augustus.

CBS: Meeste arbeidsongevallen in de horeca

Door een ongeval tijdens het werk liepen vorig jaar 478.000 werknemers lichamelijk letsel of geestelijke schade op, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is 7 procent van alle werknemers, een aandeel dat al sinds 2005 vrij stabiel is.

De cijfers zijn maandag 5 augustus gepubliceerd. Bijna de helft van de werknemers die in 2012 betrokken waren bij een arbeidsongeval, verzuimde hierdoor ten minste één dag. Bij een derde duurde het ziekteverzuim vier dagen of langer.

Ziekteverzuim

In de horeca en de bouw, waar de meeste arbeidsongevallen gebeuren, waren vorig jaar respectievelijk 11 en 9 procent van de werknemers betrokken bij een ongeluk tijdens het werk.

In de horeca leidde het merendeel van de ongevallen echter niet tot ziekteverzuim of duurde het verzuim korter dan één dag.

Lichamelijk letsel

Van de werknemers met een arbeidsongeval liep bijna 70 procent alleen lichamelijk letsel op, zoals een wond, botbreuk, verstuiking of verbranding.

Bij ruim 20 procent ging het uitsluitend om geestelijke schade, zoals psychische schade door bedreiging of agressief gedrag. Bij bijna 10 procent was er zowel lichamelijk letsel als geestelijke schade.

Mannen en vrouwen

Mannen zijn vaker betrokken bij een arbeidsongeval met lichamelijk letsel. Vrouwen lopen naar verhouding vaker geestelijke schade op.

Volgens het CBS hangt dat onder meer samen met de sectoren waarin overwegend mannen (de bouw) en vrouwen (zorg en onderwijs) werken.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel