nieuws

Lichte omzetgroei horeca; cafés 6,4 procent lager

Horeca

De horeca heeft in het tweede kwartaal 0,6 procent meer omzet behaald dan een jaar eerder. De daling in het eerste kwartaal van dit jaar heeft zich daarmee niet doorgezet. De prijzen stegen met 1,8 procent, het volume daalde met 1,3 procent.

Lichte omzetgroei horeca; cafés 6,4 procent lager

De gegevens zijn afkomstig uit donderdag 29 augustus gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Restaurants

Binnen de horeca boekten restaurants de grootste omzetgroei. De omzet kwam 3,4 procent hoger uit dan een jaar eerder. De prijzen stegen met 1,8 procent en het volume met 1,6 procent. In vergelijking met vorig jaar zorgde vooral juni voor een omzetgroei bij restaurants.

Dat het beter gaat, is mogelijk het gevolg van de relatief vele acties die ze klanten aanbieden. ‘De prijsontwikkeling bij de restaurants ligt duidelijk onder het niveau van de inflatie’, verklaart een woordvoerder van het statistiekbureau.

Hotels

De omzet van hotels nam na twee kwartalen van krimp weer toe. In het tweede kwartaal steeg de omzet met ruim 2 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Cafés

De cafés maken nog steeds moeilijke tijden door. Die kampten voor het vijfde achtereenvolgende kwartaal met een omzetdaling.

In het tweede kwartaal lag de omzet 6,4 procent lager dan een jaar eerder, het volume daalde met bijna 10 procent.

Consumpties in cafés waren, mede door belastingverhogingen, gemiddeld 3,7 procent duurder dan een jaar eerder.

Prijsontwikkelingen

De omzet van de cafés ligt inmiddels 30 procent onder het niveau van voor de crisis. ‘De prijsontwikkeling is dan ook niet gunstig’, aldus de woordvoerder.

‘Cafés hebben duidelijk last van accijns- en btw-verhogingen. Ook de langdurende contracten met brouwers speelt hen mogelijk parten.’

Bron: ANP

Reageer op dit artikel