nieuws

CDA en D66 willen opheldering over ‘poepvlees

Horeca

CDA en D66 willen zo snel mogelijk opheldering van staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) over berichten dat veel vlees de slachthuizen verlaat met poepbacteriën als E.coli van de dieren er op.

CDA en D66 willen opheldering over ‘poepvlees

CDA-Kamerlid Jaco Geurts vindt de misstanden, aan de kaak gesteld in het televisieprogramma Zembla, onacceptabel. Het brengt volgens hem ook de goede naam van het Nederlandse vlees in gevaar. Ook Gerard Schouw (D66) wil snel meer weten van Dijksma. Zijn de berichten ‘waar, half waar of onzin?’, vraagt hij zich af.

Volgens een keurmeester in Zembla zit er poep op ongeveer 60 procent van de karkassen. Officieel moeten slachterijen de mest ruim wegsnijden van de rest van het vlees, maar dat zou in de praktijk niet gebeuren. In plaats daarvan wordt het met water weggespoeld of afgeveegd.

Namens het CDA maakt ook europarlementariër Esther de Lange zich grote zorgen over de misstanden in de vleesverwerking. De Lange is voedselfrauderapporteur namens het Europees Parlement. ‘Er worden moedwillig risico’s genomen met de volksgezondheid ten behoeve van financieel gewin. Daar moet keihard tegen opgetreden worden. Er is een cultuuromslag nodig bij onze controlediensten; geen standaardlijstjes afvinken maar actief opsporen van rotte appels’, aldus De Lange.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel