nieuws

Nederlandse wijnbouwers: 2013 goed jaar

Horeca

Nederlandse wijnbouwers verwachten dat 2013 een kwalitatief goed jaar wordt met een goede opbrengst. Het seizoen begon slecht met een veel te koud voorjaar, maar door de lange en mooie zomer is de achterstand vrijwel geheel ingehaald.

Nederlandse wijnbouwers: 2013 goed jaar

De positieve woorden komen uit de mond van Dik Beker, voorzitter van het Wijngaardeniersgilde. Bij dat gilde zijn vrijwel alle 180 commerciële wijnbouwers in Nederland aangesloten.

Nationale Wijnweek

Zaterdag 28 en zondag 29 september houden ruim vijftig wijngaarden een open dag, gevolgd door de Nationale Wijnweek.

In Groesbeek, het grootste wijndorp van Nederland ten zuiden van Nijmegen, zijn de Nederlandse Wijnfeesten.

Nieuwe druivenrassen

Wijnbouw heeft de afgelopen tien jaar in Nederland een grote vlucht genomen. Dat komt vooral door de introductie van nieuwe druivenrassen, die goed bestand zijn tegen het koelere klimaat, zegt de organisatie van de nationale Wijnweek.

Nu ook rood, rosé en mousserend

In Nederland ligt nu ongeveer 250 hectare aan wijngaarden, samen goed voor meer dan een miljoen flessen per jaar.

In het begin was Nederlandse wijn vooral wit, maar tegenwoordig komt er ook rood, rosé en zelfs mousserende wijn uit de gaarden.

Groesbeek koploper

In alle provincies zijn wijnbouwers te vinden. Veruit de meeste zijn gevestigd in Gelderland, met Groesbeek als koploper.

Dit dorp tegen de Duitse grens is zeer heuvelachtig en heeft lössgrond, wat ideaal is voor de druiventeelt. In Groesbeek komt ook het nationale Wijncentrum.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel