Heinz voor 21 miljard euro overgenomen

Heinz voor 21 miljard euro overgenomen

Berkshire Hathaway, de houdstermaatschappij van superinvesteerder Warren Buffett, neemt samen met durfkapitalist 3G Capital de Amerikaanse levensmiddelenproducent H.J. Heinz, vooral bekend van de ketchup, over voor 28 miljard dollar (21 miljard euro). Dat werd donderdag bekendgemaakt.

Het is de grootste overname in de levensmiddelenindustrie ooit. De aandeelhouders van Heinz krijgen 72,50 dollar per aandeel in contanten. Het bestuur van Heinz staat unaniem achter de transactie, die inclusief de overname van 5 miljard dollar aan schulden is.

De prijs per aandeel ligt 20 procent hoger dan de slotkoers van het aandeel Heinz op woensdag. De acquisitie wordt naar verwachting in het derde kwartaal van het kalenderjaar afgerond.

‘Het merk Heinz is een van de meest gerespecteerde in de wereldwijde voedselindustrie en deze historische transactie biedt enorme waarde aan onze aandeelhouders’, aldus topman William Johnson van Heinz. Na afronding van de overname blijft het hoofdkantoor van Heinz in Pittsburgh en wordt Heinz een private onderneming. Het bedrijf introduceerde zijn wereldbefaamde ketchup in 1876.

‘Heinz heeft een sterk en duurzaam groeipotentieel, gebaseerd op hoge kwaliteitseisen, voortdurende innovatie, uitstekend management en heerlijk smakende producten’, zei de 82-jarige Buffett in een toelichting. Hij liet weten dat Berkshire Hathaway en 3G gelijkwaardige partners zijn in de overname.

Buffett is een van de rijkste mensen op aarde. Zijn houdstermaatschappij bezit een hele reeks bedrijven en deelnemingen, van verzekeraars, frisdrank tot spoormaatschappijen. Het concern telt wereldwijd meer dan een kwart miljoen werknemers.

De overname van Heinz wordt onder meer gefinancierd door contante middelen van Berkshire Hathaway en 3G en via leningen van JPMorgan Chase en Wells Fargo.