Cao-loonstijgingen hoog, horeca het laagst

Cao-loonstijgingen hoog, horeca het laagst

De loonstijging die is afgesproken in cao's, bedroeg in het eerste kwartaal 1,8 procent. Daarmee is de stijging uitgekomen op het hoogste punt sinds eind 2009. In de horeca was de loonstijging met 0,8 procent het laagst.

De toename van de cao-loonstijging ligt nog wel ruim onder de inflatie (circa 3 procent), zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag 9 april bekendgemaakt.

In financiële instellingen werden de lonen met 2,6 procent het meest opgeschroefd. Dat komt onder meer door twee bank-cao’s waarin relatief hoge loonsverhogingen afgesproken zijn voor de tweede helft van 2012 en het eerste kwartaal van 2013.

Horeca

In de horeca was de loonstijging met 0,8 procent het laagst. De eindejaarsuitkering in de cao van de horeca is begin dit jaar vervallen en wordt vanaf dit jaar per werknemer afgesproken.

Het CBS wijst er wel op dat voor sommige sectoren geen nieuwe gegevens beschikbaar zijn. Bij de overheid is aan het eind van het eerste kwartaal bijvoorbeeld pas voor een kwart van de cao’s de loonontwikkeling bekend. In deze cao-sector is de looptijd van een aantal belangrijke cao’s al meer dan een jaar verstreken.

De lonen inclusief bijzondere beloningen en premies, de zogeheten contractuele loonkosten, stegen afgelopen kwartaal met 2,2 procent.

Bron: ANP