Daling verkoop sterke drank door accijnsverhoging

Daling verkoop sterke drank door accijnsverhoging

De verkoop van sterke drank in Nederland is in de eerste helft van het jaar met 10 procent gedaald tot zo'n 25 miljoen liter. Spirits NL, de vereniging van importeurs en producenten van gedistilleerd, schrijft de daling volledig toe aan de accijnsverhoging van 6 procent die begin dit jaar is ingevoerd.

De daling van 10 procent in de eerste helft van dit jaar werd zaterdag 7 september bekendgemaakt door Spirits NL, de vereniging van importeurs en producenten van gedistilleerd.

Belastinginkomsten

Joep Stassen, directeur van de organisatie, schrijft de daling volledig toe aan de accijnsverhoging van 6 procent, ingevoerd aan het begin van het jaar.

‘De belastinginkomsten zijn daardoor niet gestegen, maar met €5 miljoen gedaald’, zegt Stassen. Hij vreest dat de tweede helft van het jaar een soortgelijke daling zal laten zien.

‘Onwenselijk en onverstandig’

De door het kabinet beoogde accijnsverhoging van 5 procent voor volgend jaar noemt hij onwenselijk en uiterst onverstandig.

Stassen: ‘De cijfers van dit jaar, maar ook ervaringen uit het verleden leren dat accijnsverhogingen op gedistilleerd geen geld opleveren, maar geld kosten.’

Bierbrouwers

Het is niet voor het eerst dat de sector de noodklok luidt over de accijnsverhoging op sterke drank. Brancheorganisatie Slijtersunie waarschuwde in juni dat daardoor zaken zullen moeten sluiten en honderden werknemers op straat komen te staan.

Ook de bierbrouwers willen af van de hogere accijns. Samen met de slijters concluderen ze dat de hogere belasting op alcohol de schatkist minder oplevert dan begroot.

Bron: ANP