Ook wijn 'slachtoffer accijnsverhoging

Ook wijn 'slachtoffer accijnsverhoging

In het eerste halfjaar is in Nederland ruim 8 procent minder wijn verkocht. De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren wijt de teruggang volledig aan de accijnsverhoging van 18 procent per 1 januari. Begin deze week werd ook de afname van de verkoop van sterke drank aan die maatregel gelinkt.

De verkoop van wijn is voor het eerst in twintig jaar drastisch afgenomen. De brancheorganisatie heeft de cijfers donderdag 12 september gepubliceerd. ‘De laatste accijnsverhoging was een brug te ver’, aldus voorzitter Peter van Houtert.

Hij vervolgt: ‘We drinken minder wijn of kopen de wijn over de grens. Zo gaat de Nederlandse wijnhandel ten onder en loopt de schatkist inkomsten mis.’

16 miljoen liter minder

Uit de cijfers blijkt dat in de eerste zes maanden van het jaar ongeveer 16 miljoen liter minder wijn is verkocht.

Afgelopen jaren was de verkoop van wijn in Nederland stabiel, al kende de import ook na de accijnsverhoging van 2010 een lichte dip.

Wijn over de grens kopen

De afgenomen wijnverkopen betekenen niet automatisch dat de wijnconsumptie in Nederland met hetzelfde percentage is gedaald. Uit onderzoek van bureau Trendbox blijkt dat Nederlanders steeds meer wijn over de grens kopen.

Duitsland

Zo wordt vooral in Duitsland steeds meer wijn gekocht. ‘Terwijl de wijnaccijns in Nederland de laatste jaren is gestegen, wordt in Duitsland nog altijd het nultarief gehanteerd’, zo stelt Van Houtert.

Volgens het onderzoek is het percentage Nederlanders dat in Duitsland wijn koopt, gestegen van 27 procent tot 40 procent. Frankrijk volgt als tweede land met 31 procent.

Gemiddeld nemen Nederlanders die in het buitenland wijn kopen, acht flessen mee naar huis.

Sterke drank

Behalve de wijnverkopen liep ook de afzet van sterke drank dit jaar sterk terug. In de eerste zes maanden daalden de verkopen met 10 procent tot zo’n 25 miljoen liter, maakte SpiritsNL, de vereniging van importeurs en producenten van gedistilleerd, eerder deze week bekend.

Directeur Joep Stassen van de organisatie schrijft de daling ook volledig toe aan de accijnsverhoging van 6 procent, ingevoerd aan het begin van het jaar. ‘De belastinginkomsten zijn daardoor niet gestegen, maar met €5 miljoen gedaald’, volgens Stassen.

Bron: ANP