nieuws

Nederland beste voedselland ter wereld

Horeca

Geen enkel land ter wereld heeft zijn voedselvoorziening zo goed voor elkaar als Nederland. Dat constateert Oxfam Novib na vergelijking van gegevens uit 125 landen. Tsjaad scoort het laagst. Voedsel is in het Afrikaanse land relatief zeer duur, de hygiëne is slecht en een op de drie kinderen heeft ondergewicht.

Nederland beste voedselland ter wereld

De organisatie voor ontwikkelingshulp heeft de lijst opgesteld om inzichtelijk te maken hoe goed – of slecht – wereldwijd gegeten wordt.

Goedkoop, divers en van goede kwaliteit

Nederland dankt de hoogste score aan het feit dat voedsel hier relatief goedkoop, divers en van goede kwaliteit is.

Overgewicht

Alleen op het onderdeel overgewicht scoort Nederland relatief slecht. Bijna een op de vijf Nederlanders heeft ernstig overgewicht.

West-Europa

In de top 10 van de ranglijst staan bijna alleen West-Europese landen. Australië is de enige uitzondering, met een gedeelde achtste plaats.

Nederland wordt gevolgd door Frankrijk, Zwitserland, Denemarken, Zweden, Oostenrijk en België. De Verenigde Staten staan op de 21e plaats.

Landbouw

Oxfam Novib wijst erop dat op de wereld genoeg eten is om iedereen te voeden, maar dat desondanks 840 miljoen mensen dagelijks met honger naar bed gaan.

Dat komt onder meer doordat de landbouw in veel ontwikkelingslanden slecht is ontwikkeld en handelsakkoorden een eerlijker verdeling in de weg staan.

Honger

De organisatie noemt verder klimaatverandering en de toenemende productie van biobrandstoffen als oorzaken van honger.

Door biobrandstof worden gewassen ‘van de eettafel naar brandstoftanks verplaatst’, aldus Oxfam Novib.

Politiek

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) stelt in een reactie dat Nederland heel kritisch is op de kwaliteit van voedsel.

‘Het is mooi dat dit resulteert in deze koppositie. Tegelijk kunnen we met onze kennis over agrarische producten voedselzekerheid in andere landen verbeteren, door boeren daar te helpen met het verhogen van hun landbouwproductie.’

Bron: ANP

Reageer op dit artikel