Toerisme in Nederland groeit 2,6 procent

Toerisme in Nederland groeit 2,6 procent

De Nederlandse reis- en toerismesector zal dit jaar 2,6 procent groei laten zien. Deze verwachting spreekt de World Travel & Tourism Council (WTTC) uit in een woensdag 19 maart gepubliceerd rapport.

In totaal was de reis-en toerismesector vorig jaar goed voor €35,6 miljard aan bestedingen, ofwel 5,9 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Werkgelegenheid

De sector biedt in ons land aan ruim 763.000 mensen werk, dat is 10,5 procent van de totale werkgelegenheid. Daarbij is de indirecte werkgelegenheid meegeteld.

Investeringen

De investeringen in de sector in 2013 kwamen uit op €3,1 miljard, ofwel 3,3 procent van de totale investeringen. Naar verwachting zullen deze in 2014 met 6,3 procent stijgen.

De cijfers in het rapport onderstrepen volgens de organisatie het economische en sociale gewicht van de reis-en toerismebranche voor Nederland en zijn potentie voor de komende jaren.

Reisbranche

De WTTC publiceert ieder jaar een economische analyse van de impact van de reis- en toerismebranche in 184 landen. Volgens WTTC-topman David Scowsill was 2013 voor de hele sector opnieuw een succesvol jaar.

Bestedingen

'De reis- en toerismesector groeide voor het vierde jaar op rij, vooral geholpen door een sterke vraag van internationale reizigers. De bestedingen van deze internationale reizigers stegen wereldwijd met 3,9 procent tot 1,3 biljard dollar op jaarbasis, en met meer dan 10 procent in Zuidoost-Azië.'

NBTC

Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) komt op iets lagere groeicijfers uit voor ons land. Voor dit jaar verwacht het een groei van ongeveer 2 procent van het aantal internationale toeristen dat ons land bezoekt.

Dat komt neer op bijna 13 miljoen buitenlandse toeristen naar ons land. Het bureau denkt verder dat het aantal binnenlandse vakanties licht zal dalen (min 1 procent).

Voor buitenlandse vakanties, waar de Nederlander overwegend de lange vakantie doorbrengt, wordt een stabilisatie verwacht.

Bron: ANP