nieuws

60 procent starters stopt na eerste jaar

Horeca

Ongeveer 60 procent van de startende horecaondernemers houdt het na het eerste jaar voor gezien. Dat zijn vooral cafetaria’s, snackbars en lunchrooms. Na twee jaar stopt nog eens 25 procent, zo blijkt uit een donderdag 8 mei gepresenteerde onderzoek van het economisch bureau van ING.

60 procent starters stopt na eerste jaar

Het economische bureau van ING deed onderzoek naar het aantal ondernemers dat afgelopen jaar stopte met zijn of haar zaak. Dit aantal nam toe tot 167.000, zo’n 2000 meer dan in 2012.

Ongeveer 36.000 starters hielden het binnen één jaar al voor gezien, dat is bijna 30 procent van het totale aantal starters.

Cafetaria’s, snackbars en lunchrooms

Vooral in de horeca is de uitval na het eerste jaar hoog. Zo’n 60 procent, aldus de resultaten van het onderzoek. Het ging daarbij om cafetaria’s, snackbars en lunchrooms.

Na twee jaar stopt volgens ING nog eens een kwart van de horecaondernemers. Ten opzichte van vijf jaar geleden is het aantal opheffingen in deze sector meer dan verdubbeld.

Minder startende ondernemers

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn 38.000 ondernemers een bedrijf gestart, 2 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

De meeste van hen begonnen een bedrijf in ‘laagdrempelige’ sectoren als de horeca, bouw en detailhandel. Ook voor heel 2014 voorziet ING dat er minder mensen een eigen bedrijf beginnen.

Ondernemers in spe kunnen volgens de bank het beste aan de slag in de industrie. Deze sector biedt de komende twee jaar het beste groeiperspectief.

Reageer op dit artikel