nieuws

Aantal faillissementen in horeca loopt op

Horeca

Het aantal faillissementen in de horeca is de eerste vier maanden van 2014 opnieuw gestegen. Er gingen vooral meer hotels bankroet. Dat maakt Faillissementendossier.nl bekend.

Aantal faillissementen in horeca loopt op

In de horeca gingen twaalf procent meer bedrijven failliet in de eerste vier maanden ten opzichte van dezelfde periode een jaar daarvoor. Volgens kenners is er sprake van een na-ijleffect, meldt Faillissementendossier.nl.

‘Mede door het mooie weer, is de gemiddelde omzet in de eerste maanden van dit jaar gestegen. Maar tot eind vorig jaar zat de sector flink in de min. Daardoor is bij de meeste bedrijven het vet van de botten verdwenen. Dit is veel bedrijven opgebroken,’ zegt Frank Meeuwsen, senior consultant bij onderzoeksbureau Foodstep.

Opmerkelijk is de stijging van het aantal failliete hotels. In de periode tot en met april legden 18 hotels het loodje tegen 11 in de overeenkomstige periode vorig jaar. Meeuwsen wijt die toename mede aan de prijzenslag binnen deze deelsector. ‘Hotels buitelen over elkaar heen met aanbiedingen en goedkope arrangementen. Dat heeft de winstmarges flink onder druk gezet.’

De cijfers van Faillissementsdossier zijn afkomstig van het Centraal Insolventieregister (CIR). Genoemde aantallen hebben betrekking op alle ondernemingen inclusief eenmanszaken, vennootschappen onder firma (VOF’s), stichtingen en verenigingen. FaillissementsDossier.nl verstrekt informatie over faillissementen, surseances en veilingen op een toegankelijke manier.

Reageer op dit artikel