nieuws

Ook Brussel wil houdbaarheidsdatum schrappen

Horeca

De dagen van een uiterste houdbaarheidsdatum voor lang houdbare levensmiddelen lijken geteld. De Europese Commissie staat welwillend tegenover het Nederlands-Zweedse voorstel om bij bepaalde levensmiddelen de houdbaarheidsdatum te schrappen. Het plan krijgt ook brede steun van de andere EU-lidstaten, zo bleek maandag 19 mei in Brussel.

Ook Brussel wil houdbaarheidsdatum schrappen

De Europese Commissie was al van plan om volgende maand met een wetsvoorstel te komen over het uitbreiden van de lijst producten zonder de tekst ‘Ten Minste Houdbaar Tot’ op het etiket.

Dat verklaarde een woordvoerder van Europees Commissaris Tonio Borg (Consumentenbeleid).

Koffie, pasta en rijst

Borg had eerder maandag met de verantwoordelijke EU-ministers overleg over het terugdringen van de voedselverspilling.

De commissie ziet een uitbreiding van de lijst producten zonder houdbaarheidsdatum als een oplossing. Het gaat dan om levensmiddelen die niet snel bederven zoals koffie, pasta en rijst.

Suiker en azijn

Op de Europese lijst staan al producten als suiker en azijn. Op de verpakkingen van deze levensmiddelen mag de fabrikant de houdbaarheidsdatum weglaten.

De lijst is nu nog vrijwillig voor de EU-lidstaten. Brussel wil die bindend maken, zodat overal in de EU dezelfde standaard gaat gelden. De commissie hoopt dat de consument zo meer duidelijkheid krijgt.

Voedselverspilling

Volgens staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) wordt 15 procent van de voedselverspilling veroorzaakt door houdbaarheidsdata op verpakkingen.

‘Het is een doorbraak dat veel landen zich zo positief uitspreken over het aanpakken van voedselverspilling’, aldus de bewindsvrouw na het beraad in Brussel.

Nederland organiseert dit jaar een internationaal congres om de verspilling van levensmiddelen tegen te gaan.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel