nieuws

Eerste vaatje haring brengt 56.500 euro op

Horeca

Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe heeft woensdag 11 juni op de visafslag in Scheveningen €56.500 opgebracht voor het goede doel. Vorig jaar ging het eerste vaatje nog voor €66.500 onder de hamer. Het record staat op €95.000.

Eerste vaatje haring brengt 56.500 euro op

Het geld gaat dit jaar naar het Bio Vakantieoord, waar gezinnen met een kind met een complexe handicap onbezorgd vakantie kunnen vieren.

Groothandel Makro

De veiling van de haring verliep volgens een Amerikaans veilingsysteem, waarbij de bieders het bedrag betalen dat ze zelf extra bieden.

De laatste €500, die het totaal op €56.500 bracht, werd geschonken door groothandel Makro. Die heeft daarmee het eerste vaatje gekocht.

Proefpanel van deskundigen

Een proefpanel van haringdeskundigen keurde voorafgaand aan de veiling de nieuwe vangst. Chef-kok en panellid Julius Jaspers sprak van zijn ‘lekkerste haring ooit’.

Volgens haringexpert Peter Koelewijn is de buitenkant van de haring dit jaar ‘mooi wit’ en heeft de binnenkant een duidelijk rode kleur. ‘Daaraan kun je zien dat de haring fris is.’

Hollandse Nieuwe

De verkoop van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe luidt traditioneel de start van het haringseizoen in.

Sinds donderdag is het voor iedereen mogelijk de nieuwe haringvangst te proeven. Zaterdag wordt in Scheveningen de bijbehorende Vlaggetjesdag gevierd.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel