Omzet vierde kwartaal gedaald, vooruitzicht goed

Omzet vierde kwartaal gedaald, vooruitzicht goed

De omzet in de horeca is in het vierde kwartaal van 2013 verder gedaald met één procent. In periode 1 van 2014 was echter alweer een omzetgroei van 2,6 procent te zien. Overall zal dit jaar een lichte plus laten zien, verwacht onderzoeksbureau Foodstep.

Met de daling van slechts een procent in het laatste kwartaal vorig jaar doet de horeca het een stuk beter dan de foodservice in haar algemeenheid. De algemene daling bedroeg in het vierde kwartaal 2,5 procent.

De zomer van 2013 zorgde voor een kleine omzetopleving, maar vooral in de zorg, bedrijfsrestaurants en tankshops waren klanten terughouden met bestedingen waardoor overall een daling werd genoteerd. Naast de waardedaling van 2,5 procent over het hele jaar, daalde het volume met liefst 4 procent.

Lichte plus

Voor 2014 zijn de vooruitzichten echter gunstiger. Onderzoeksbureau Foodstep verwacht dat de omzetverandering voor de foodservice dicht tegen de 0 procent aan zal blijven. De horeca laat in de eerste tien weken van 2014 een groei van 2,6 procent zien en zal over het hele jaar volgens Foodstep een lichte plus noteren.