Meer plannen voor zomervakantie in eigen land

Meer plannen voor zomervakantie in eigen land

Een toenemend aantal Nederlanders wil de zomervakantie dit jaar in eigen land doorbrengen. Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen kiezen circa 2,5 miljoen mensen komende maanden voor een binnenlandse reis. Dat zijn er zo'n 2 procent meer dan een jaar geleden.

Door het goede weer in het voorjaar is vooral het aantal mensen met plannen om te gaan kamperen in Nederland gegroeid, aldus een woordvoerster van Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC-NIPO) woensdag 21 mei.

Economische crisis

Ook de economische crisis speelt een rol. Nog altijd zijn er veel mensen die vanwege hun financiële situatie liever dichter bij huis op vakantie gaan.

Buitenland

Het aantal Nederlanders dat aangeeft naar het buitenland te zullen afreizen voor de zomervakantie, is met 150.000 (2 procent) teruggelopen ten opzichte van twaalf maanden terug.

Reizen

In totaal wil ongeveer twee derde van de Nederlandse bevolking deze zomer op reis, blijkt uit de cijfers van NBTC-NIPO. Dat zijn bijna 10,5 miljoen mensen, ofwel 0,5 procent minder dan vorig jaar.

Hiervan gaan er zo'n 7,5 miljoen naar het buitenland. Circa 500.000 mensen weten nog niet of ze de grens over zullen gaan of niet.

Frankrijk

Ondanks een daling van het aantal plannen blijft Frankrijk met afstand de nummer één buitenlandbestemming komende zomer, met 1,3 miljoen Nederlandse bezoekers.

Spanje is voor Nederlanders vakantieland nummer twee met 800.000 bezoekers.

Boekingen

Ongeveer 55 procent van alle zomerplannen voor een binnen- of buitenlandse reis is begin april al geboekt, stelt NBTC-NIPO.

Bijna 30 procent van de vakantiegangers moet nog boeken en ruim 15 procent gaat naar verwachting op de bonnefooi.

Bron: ANP