nieuws

Drankenproducent Bols gaat naar de beurs

Horeca

Drankenproducent Lucas Bols werkt aan een beursgang in Amsterdam. Dat maakte het moederbedrijf van merken als Bols, Bokma, Pisang Ambon en Coebergh donderdag 8 januari bekend.

Drankenproducent Bols gaat naar de beurs

Het Nederlandse bedrijf verwacht met zijn beursgang €125 miljoen op te kunnen halen. Dat bedrag  wordt gebruikt voor de herfinanciering en de verdere versterking van de financiële positie van de onderneming.

Bols streeft ernaar de beursgang ‘in de nabije toekomst’ af te ronden.

Amsterdam

Bols ontstond in 1575 in Amsterdam en is daarmee het oudste merk gedestilleerde drank ter wereld.

Het huidige Lucas Bols ontstond in 2006 doordat investeerder AAC Capital met het management van het bedrijf de likeuren en gedestilleerde dranken overnam van het Franse Rémy Cointreau.

Likeuren en jenevers

Bols richt zich met zijn likeuren en jenevers vooral op de internationale cocktailmarkt en haalt daarbij ruim de helft van de omzet buiten West-Europa.

Cocktail

‘Jenever stond ooit aan de basis van de cocktail en verdient weer een plek in die wereld’, stelde bestuursvoorzitter Huub van Doorne.

‘Dat loopt bijzonder goed. Het is nog niet altijd zichtbaar voor de buitenwereld, maar er staat op dat vlak nog heel wat te gebeuren.’

Omzet

De omzet van Bols stabiliseerde vorig boekjaar ongeveer, op €78,7 miljoen. De wereldwijde merken vertoonden groei, terwijl het met de regionale merken minder ging.

Volgens Van Doorne lijken de opbrengsten van die merken nu wel te stabiliseren, waardoor ze in staat zijn de verdere uitbouw van de internationale merken te ondersteunen.

Azië en Amerika

Bols verkoopt ruim twintig merken in meer dan honderd landen. Bijna een kwart van de omzet komt uit Zuidoost-Azië (Asia Pacific), terwijl Noord-Amerika goed is voor 18 procent van de opbrengsten.

Momenteel is driekwart van de aandelen Bols in bezit van AAC Capital, de rest is in handen van het bestuur en andere hooggeplaatste managers.

Aandelen

Bij de beursgang worden nieuwe aandelen verkocht, aan institutionele en particuliere beleggers in Nederland en institutionele partijen in het buitenland.

Aandeelhouders mogen rekenen op een dividend van minstens 50 procent van de nettowinst.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel