nieuws

Positief sentiment over toekomst horeca met groene cijfers

Horeca

Ik heb een positief sentiment als ik kijk naar de toekomst van horeca in 2015.’ Dat zegt KHN-voorzitter Lodewijk van der Grinten tijdens de persconferentie van de Horecava 2015. En dat wordt volgens hem onderbouwd met cijfers. ‘De horeca groeit in aantallen en de meeste cijfers, maar nog niet iedereen is hersteld.

Positief sentiment over toekomst horeca met groene cijfers
Martijn Mak

KHN-voorzitter Lodewijk van der Grinten voorziet een licht herstel voor de horeca in 2015. De totale horeca stijgt vooralsnog met 6,6 procent en boekt een procentuele omzetstijging van 4,6 procent naar €13,8 miljard (+4,6%) ten opzichte van vorig jaar. 45 procent van de horecabedrijven heeft echter moeite met herstellen van de crisis. Daarover spreekt Van der Grinten zijn zorgen uit. ‘Maar ik heb een positief sentiment en dat is onderbouwd met positieve cijfers.’

Tijdens de persconferentie spreekt Van der Grinten over het complexer worden van de branche en de hogere eisen van de consument. De oorzaken van deze ontwikkeling somt hij als volgt op: de verschuiving naar online, verduurzaming, personalisatie, meer ruilhandel, meer horecamomenten, meer samenwerking en de groeiende waarde van gezondheid. ‘Dit vraagt om meer innovatiekracht van ondernemers.’

‘De gevaren van 2015 zitten hem voornamelijk in structurele overcapaciteit (leegstand van panden) en de verschuiving  in retail van offline naar online.’ Van der Grinten juicht het ontstaan van pop-ups, tijdelijke invullingen van leegstaande ruimtes, dan ook toe. ‘Mits er sprake is van gelijke vestigingsregels voor horeca en retail.’

De uitspraken met betrekking op de toekomst van de horeca deed KHN-voorzitter Lodewijk van der Grinten in een persconferentie op de Horecava. Dit evenement vindt plaats in de Amsterdamse RAI van 12 t/m 15 januari 2015.

Reageer op dit artikel