nieuws

Mailbombardement van FNV Horeca:710 mails naar KHN

Horeca

Het door FNV Horeca aangekondigde mailbombardement dat het afgelopen weekend zou neerdalen op de burelen van Koninklijk Horeca Nederland, is uitgebleven. De aangekondigde actie had betrekking op het uitblijven van de horeca-cao. KHN laat weten dat er 710 mails zijn binnengekomen over dit onderwerp.

Mailbombardement van FNV Horeca:710 mails naar KHN

De bond riep horecamedewerkers in ons land op om een mail naar KHN te sturen met de tekst: ‘Ik wil een cao’. Ben Francooy, voorzitter FNV Horeca: ‘Het is te gek voor woorden dat een van de grootste sectoren van Nederland met 335.000 werknemers zonder cao zit. Dat snapt iedereen, behalve het landelijk bestuur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Horecawerknemers voeren de komende week twee keer actie om de urgentie van een cao wél scherp op het netvlies van KHN te krijgen. De horeca verdient beter!’

Woordvoerder Joris Prinsen van KHN laat weten dat het bombardement is uitgebleven. ‘Dat zal ook met de drukte in de horeca van het afgelopen weekend te maken hebben.’ Wel kwam er ‘een aantal’ (710 – red) mailtjes binnen van verontruste horecamedewerkers. Deze mails zijn stuk voor stuk beantwoord door KHN.

‘Vrijdag hoorde we van de ludieke actie om te mailen naar ons algemene emailadres en hebben we besloten om elke mail vanuit deze actie te beantwoorden. Iedereen die zo betrokken is bij de horecabranche verdient een antwoord. We hebben in de horeca ongeveer 335.000 medewerkers en 30.000 werkgevers. We hebben ongeveer 700 mailtjes ontvangen van de mensen die ook hart hebben voor de horeca. De mailtjes zullen we dan ook allemaal lezen en beantwoorden.’

 De mail die de actievoerder van KHN retour hebben gekregen:

‘Hartelijk dank voor uw betrokkenheid. Dat doet ons goed. Ook KHN wil collectieve afspraken, afspraken waarmee elke onderneming echt verder kan. De onderneming bestaat namelijk uit u als medewerkers of als werkgever! KHN wil geen collectieve afspraken die voor de ene onderneming of groep medewerkers goed zijn en voor de andere weer niet. Dat betekent maatwerk. FNV Horeca wil dat niet omdat dan de vakbond het laatste woord niet heeft. Maatwerk in een onderneming betekent dat juist u zelf het laatste woord heeft.

KHN vindt dat vakkrachten gelijk moeten worden beloond. Het duurt maximaal een voltijd jaar van 1.976 arbeidsuren om vakkracht te worden. Bovendien wil KHN voor vakkrachten elk jaar een prestatieverhoging op basis van de prestatie die per onderneming wordt afgesproken. KHN volgt in het Arbeidsvoorwaardenreglement (AVR) voor contracten en dergelijke de wet. Dat is wat vakorganisaties wilden. De wet heeft ongewenste effecten. Dat los je met een cao niet op.’

 

Reageer op dit artikel