De significante verbetering van omzet- en resultaatontwikkeling in het mkb over 2014 is herleid uit harde, gedetailleerde cijfers, gebaseerd op de jaarrekeningenverzameling van SRA-kantoren in de benchmarkdatabase Branches in Zicht. SRA is een netwerk van 370 grote en kleine accountantskantoren dat meer dan 50 procent van alle mkb-bedrijven als klant heeft. Op geanonimiseerd jaarrekeningpostniveau kunnen zo cijfers worden vergeleken, waardoor meer data beschikbaar zijn dan die waarover bijvoorbeeld banken, het CBS of de Kamer van Koophandel kunnen beschikken.
Gemiddelde prestatie
De horecasector presteert ongeveer in lijn met de rest van het mkb. De netto-omzet en de brutomarge lieten een stijging van ongeveer 4 procent zien ten opzichte van 2013. Verder viel op dat vooral de kortlopende schulden (-6,8%) werden afgebouwd. Binnen de horeca liet ruim 64 procent van de ondernemers een gelijkblijvende of hogere omzet zien. In veruit de meeste gevallen ging het om een bescheiden toename van minder dan 10 procent. Ook bij de bedrijven met een omzetdaling ging het over het algemeen om een beperkte verandering.
Eigen vermogen
Bij de winstontwikkeling was het plaatje anders: bij bijna de helft van de bedrijven die de winst zagen stijgen, ging het om een toename van minimaal 50 procent. Opvallend was verder de stijging van het eigen vermogen (+25,9%). Dit was de sterkste toename van alle sectoren en veel groter dan het gemiddelde in het mkb (+7,2%). Daarbij daalden de kortlopende schulden relatief sterk: -6,8 procent, versus een gemiddelde daling van 1,1 procent in het mkb.
Ondanks het herstel in de sector, maakt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zich nog zorgen over de horecabedrijven die in 2014 achterbleven, vooral buiten de grote steden. Lastenverlichting en een grotere innovatiekracht zijn volgens de branchevereniging nodig om de sector echt uit het dal te trekken.