nieuws

Nederlandse cidermaker wint Europese prijs voor beste cider

Horeca

Cider is een belangrijke drank in veel Europese landen, maar niet in Nederland. Beer Cider (genoemd naar het Overijsselse plaatsje Beerze) is een ambachtelijke Nederlandse cidermakerij die cider ook in Nederland op de kaart wil krijgen. In het buitenland is de erkenning voor dit kleine bedrijf ondertussen gekomen met het toekennen van een Pomme d’Or voor Beer Cider op het belangrijkste Europese ciderconcours Apfelwein Weltweit, dat recent plaatsvond in het Duitse Frankfurt am Main.

Nederlandse cidermaker wint Europese prijs voor beste cider

De jury, bestaande uit gerenommeerde ciderkenners, heeft na een aantal rondes blindproeven Beer Cider gekozen tot een van de beste Europese ciders. Niet slecht, in aanmerking genomen dat er meer dan 120 deelnemers waren uit vrijwel alle Europese landen, waaronder landen met een echte cidertraditie, zoals Frankrijk, Spanje, Duitsland en Ierland.

Fabriekscider

Oprichter en eigenaar van Beer Cider, Leonard Koningswijk, ziet de prijs als een aanmoedig om door te gaan met zijn missie om ook de Nederlandse consument aan de goede ciders te krijgen. Koningswijk: ‘Er bestaat een groot verschil tussen ciders. Veel consumenten kennen alleen fabriekscider, industrieel gemaakt van appelconcentraat, water en aroma’s. Wij willen de mensen het verschil laten proeven met een echte ambachtelijke kwaliteitscider, zoals Beer Cider. Wij maken die met veel zorg en aandacht, van uitsluitend vers appelsap. En dat proef je!’

Cider is in een aantal landen ondertussen bezig aan een ware opmars. Zo groeit de markt voor cider in de Verenigde Staten harder dan die van speciaalbier, vorig jaar met maar liefst zo’n 70 procent. Daarvan kan Koningswijk alleen nog maar dromen: ‘Wij lopen in Nederland wat dat betreft echt achter. Dat moet de komende jaren gaan veranderen. Echte cider is heerlijk, licht en fris en ook van nature nog eens glutenvrij en laag in calorieën. Elke aandacht voor cider is daarom meegenomen, wij moeten het gaan zien als een uitstekend alternatief voor bier en wijn.’

Reageer op dit artikel