nieuws

Rookverbod op terras dreigt

Horeca

De horeca moet er serieus rekening mee houden dat ook roken op het terras straks niet meer is toegestaan. Dat is de overtuiging van trainer, adviseur en trendwatcher in horeca en gastvrijheid Wouter Verkerk. Volgens hem is het slechts een kwestie van tijd voordat ook de buitenruimte rookvrij wordt.

Rookverbod op terras dreigt

Verkerk meldt in het AD van 15 juni dat hij verwacht dat na het bannen van rokers uit café, restaurant en hotel straks ook het terras verboden terrein wordt voor liefhebbers van een sigaret. ‘Steeds meer klanten vragen naar een rookvrij terras, ze vinden het vies om in de rook van een ander te zitten. Ook op het terras is roken steeds moeilijker houdbaar.’

Hoogleraar tabaksontmoediging Marc Willemsen meent dat er sprake is van een ‘veranderd normbesef’, ook al zijn de gezondheidsrisico’s voor mee-rokers op het terras veel minder groot dan binnen. ‘Niet roken is de norm geworden. Roken is niet meer van deze tijd. Het wordt steeds minder geaccepteerd, ook in de buitenruimte’, aldus Willemsen.

New York
In een wereldstad als New York mag overigens al langer niet meer op het terras van een horecagelegenheid gerookt worden. En zelfs in parken en op stranden is het roken van een sigaret daar verboden. In Nederland zijn er op dit moment nog amper rookvrije terrassen. Slechts een enkele horecaondernemer heeft op het terras tafels gereserveerd voor niet-rokers.

Café Kobus Kuch in Delft bijvoorbeeld heeft sinds twee jaar aan de zijkant van het café vijf rookvrije tafeltjes. Eigenaar Jasja van Leeuwen meldt hierover in het AD te verwachten dat een rookvrij terras over tien jaar verplicht is. Gert Boonen van bar-brasserie De Boterlap in Harderwijk – in 2013 winnaar van Misset Horeca’s Terras Top 100 – deelt die mening. ‘Een rookvrij terras gaat er zeker van komen.’ Op dit moment staan bij De Boterlap de asbakken overigens nog gewoon op de terrastafels.

Handhaving rookverbod op terras lastig
Joris Prinssen van Koninklijke Horeca Nederland geeft te kennen dat de leden van de brancheorganisatie een volledig rookvrije horeca niet zien zitten. ‘Het terras is juist de enige mogelijkheid voor ondernemers om roken aan te bieden. Bovendien zou handhaving van een rookverbod op het terras erg lastig te organiseren zijn’, aldus Prinssen.

Reageer op dit artikel