nieuws

Jaarrekening: ABN Amro scherpt controle aan

Horeca

Ondernemers die hun jaarrekening niet voor 1 juli hebben ingestuurd, krijgen van ABN Amro een boete van maximaal €500,-. Het bedrag wordt door de bank in augustus geïncasseerd van de zakelijke rekening.

Jaarrekening: ABN Amro scherpt controle aan

Bij een onbekend aantal ondernemers viel begin juli een brief in de bus met daarin de aankondiging van de boete. ‘Eenmalige risicotoeslag bij niet opsturen van jaarcijfers 2014’, staat er bovenaan de brief. De sanctie is afhankelijk van de hoogte van het krediet dat de ondernemer heeft en bedraagt maximaal €500,-.

Te laat
Sinds dit jaar controleert de bank strenger op het tijdig inleveren van de jaarrekening  Alle mkb-relaties van  ABN Amro moeten hun jaarcijfers vóór 1 juli insturen. ‘In het kader van kredietrevisie.’ De bank wijkt daarmee flink af van de termijn die de Belastingdienst hanteert. Van de fiscus hoeft een onderneming pas uiterlijk na 13 maanden de stukken te deponeren.

De bank vind dat te laat. ‘Wij verstrekken feitelijk krediet aan een ondernemer van wie wij onvoldoende op de hoogte zijn van diens actuele financiële situatie. Dit achten wij ongewenst,’ aldus Ruut Meijer, Algemeen Directeur Commercial Clients. Volgens Meijer is de aanscherping in het belang van de ondernemers. ‘Hoe dichter we op de klant zitten, hoe beter wij kunnen adviseren.’

Bedrijven die alsnog snel voor 1 augustus de jaarrekening insturen, ontlopen de boete. Klanten die dan nog niet tot actie te bewegen zijn, krijgen de risicotoeslag om de oren. De bank benadrukt dat ondernemers ruim voor 1 juli schriftelijk het verzoek hebben gekregen om de jaarcijfers in te leveren. 

Reageer op dit artikel