nieuws

Meerendeel zzp’ers onverzekerd

Horeca

Ruim de helft van de zzp’ers heeft niets geregeld bij arbeidsongeschiktheid. Een klein deel valt terug op het inkomen van de partner, slechts een kwart heeft de risico’s goed afgedekt met een arbeidsongeschiktheidsverzekering, zo blijkt uit een onderzoek dat donderdag werd gepubliceerd.

Meerendeel zzp’ers onverzekerd

In 2012 startte Wijzer in Geldzaken in opdracht van het ministerie van Financiën al een onderzoek onder zelfstandigen zonder personeel waaruit 60 procent onverzekerd bleek te zijn. Nu, drie jaar later, lijkt er niet veel veranderd. POOQ.nl startte in opdracht van verzekeringsadviseur Meeùs onder 1481 zzp’ers een eigen onderzoek om beter inzicht te krijgen in financiële voorzieningen bij arbeidsongeschiktheid.

Risico’s zzp’er

Een groot gedeelte van de zelfstandigen is hbo of universitair opgeleid en 49 procent heeft een gezinssamenstelling van drie tot vier personen. Toch blijken beiden niet voldoende reden om financiële risico’s goed af te dekken. Slechts een kwart is goed verzekerd wanneer het tegen zit, een klein percentage valt terug op de partner (12 procent) en een groep van 6 procent doet een beroep op een broodfonds. Daarnaast heeft bijna de helft (45 procent) van de kleine ondernemers niets geregeld voor de onderneming. Ruim één derde kiest er voor om in dat geval de onderneming te stoppen en een kleine 15 procent draagt de zaken over aan de partner.

Reageer op dit artikel