nieuws

‘Veel pestkoppen in de horeca’

Horeca

De sectoren onderwijs, horeca en vervoer zijn de drie sectoren waar werknemers het meest te maken hebben met pesterijen. Dat blijkt uit de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag publiceerde.

‘Veel pestkoppen in de horeca’

Onderlinge pesterijen – door collega’s of leidinggevenden – komen verhoudingsgewijs het meest voor in de industriële sector. In de bedrijfstak overige industrie en reparatie is dat bijna 15 procent. Bij uitgeverijen, film, radio en tv (9,5 procent) – ook maakindustrie, maar van een andere soort – is het aandeel eveneens hoog. Horeca (9,1 procent) en de sector vervoer en opslag (9,4 procent) staan ook in deze categorie hoog op de lijst.

Aanpakken

‘Het is tijd om pesterijen structureel aan te pakken’, vindt voorzitter Maurice Limmen van de vakbond CNV. ‘Dat kan als werkgevers de zogenaamde werknemers-APK gaan gebruiken.’ Dat is een preventief onderzoek dat werkdruk, werkstress en agressie op het werk in kaart brengt. ‘Met de werknemers-APK, weet je sneller wat er bij medewerkers in het bedrijf speelt. Pesten is een serieus probleem’, stelt Limmen. ‘Mensen verliezen plezier in hun werk, raken gedemotiveerd en het kan uiteindelijk leiden tot uitval.’ Limmen: ‘Het is ook vaak een stil probleem. Omdat het voor volwassen slachtoffers niet gemakkelijk is toe te geven.’Slachtoffers schamen zich vaak en houden liever hun mond, of ze kunnen niet bij hun leidinggevende terecht omdat die de bron van de pesterijen is. Daar komt bij dat maar zestien procent van de mensen het opneemt voor een collega die te maken heeft met pesterijen.

Reageer op dit artikel